Vijest

Dodik na prijemu donacije od Ji Pinga kazao da Kina pruža pomoć bez političkih obaveza

14. Septembra 2023.15:23
Narodna Republika Kina donirala je Bosni i Hercegovini opremu i sredstva za borbu protiv afričke svinjske kuge, vrijednu 2,5 miliona maraka, a svečana primopredaja obavljena je danas na carinskom terminalu u Gradišci. Ceremoniji je prisustvovao Milorad Dodik koji je kazao da je Tajvan sastavni dio Kine, te ponovo govorio o pridruživanju BiH organizaciji BRIKS.
Milorad Dodik i Ji Ping (desno) prilikom primopredaje donirane opreme. Foto: BIRN BiH

Svečanoj primopredaji donacije prisustvovali su ambasador Ji Ping, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je ovo pošiljka pomoći koju je Bosna i Hercegovina dobila iz svijeta za borbu protiv afričke svinjske kuge.

“Za Kinu reći da je prijatelj, možda je malo. Kina je ona koje ne oklijeva da pomogne. Kina je ona koja se ne miješa u unutrašnje stvari zemalja. Kina je ona koja očigledno može biti mjesto u koje se svijet treba zagledati, tražeći izlaz iz globalnog problema u kojem se nalazi. Kina nudi pomoć i razvoj, prijateljstvo i partnerstvo. Kina ne traži dominaciju i nametanje. U BiH je toga i previše“, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, treba slijediti ono što Kina nudi na globalnom nivou, a ove godine se obilježava jubilej Inicijative “Pojas i put“, koju je inicirao kineski predsjednik Xi Jinping.

Kako je rekao, zapadni partneri pokušavaju onemogućiti saradnju s Kinom te pričaju o malignom kineskom uticaju.

“Ako je ovo maligni kineski uticaj, onda ja pozivam Kineze da to što više čine. Maligni politički uticaj je od strane Amerike i Britanije, jednog dijela Evropske unije, u lažnim predstavnicima međunarodne zajednice koji ovdje pokušavaju da nametnu neke svoje individualne težnje. Svakako, sve ono što ne vidimo od strane Kine“, dodao je Dodik.

Detektor je ranije pisao o velikim projektima u Republici Srpskoj koji se netransparentno predaju kineskim kompanijama. Nekoliko sedmica nakon što su njemačke vlasti odlučile zaustaviti projekte u RS-u vrijedne više od stotinu miliona eura, Dodik je tvrdio da za njih ima zamjenu u novcu iz Mađarske i Kine.

Dodik je rekao da podržava jednu Kinu čiji je sastavni dio Tajvan. Predsjednik Narodne Republike Kine je u više navrata pozvao na ujedinjenje Kine sa Tajvanom. Dodik kaže da daje podršku onome što je za Kinu važno – Južno kinesko more, slobodna plovidba i sve ono što Kina postavlja kao zahtjeve koji trebaju biti riješeni na globalnom nivou.

“Treba reći da je Kina jedan od pokretača i nosioca inicijative BRIKS (grupa zemalja Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koja se razvija, i mi u BiH sigurno treba da mislimo o tome na koji način se treba pridružiti toj inicijativi naroda različitih vjera, različitih nacija, ali moćnih i jakih ekonomija koje će determinisati multipolarni svijet koji je stvoren i koji se još uvijek modifikuje, ali je veoma jasno da dominacija jednog centra, koji je do sada bio, više ne postoji“, zaključio je Dodik.

Ambasador Ji Ping je rekao da se Kina ne miješa u unutrašnje poslove primalaca donacija i u potpunosti poštuje pravo zemalja primatelja da izaberu vlastite puteve.

“Ono što moramo naglasiti je da Kina pruža pomoć bez ikakvih političkih obaveza“, rekao je tokom primopredaje donacije ambasador Kine.

Detektor je pokazao da kineske i turske firme nemaju više gotovo nikakve konkurencije među stranim kompanijama koje dobijaju građevinske poslove u BiH vrijedne stotine miliona maraka.

“Trenutno se svijet suočava sa ozbiljnom situacijom u svom razvoju. Zemlje u razvoju se bore da implementiraju agendu za održivi razvoj 2030. godine. Prije dvije godine predsjednik Xi Jinping predložio je inicijativu za globalni razvoj, a koja je pružila kineska rješena za reformu i ispravljanje globalnog upravljanja“, dodao je Ji Ping.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se ujedini i radi zajedno na promicanju globalnog razvoja, te zaključio da će Kina nastavljati podržavati duh solidarnosti i uzajamne pomoći i dalje širiti saradnju sa BiH u oblasti poljoprivrede i stočarstva, ali i produbljivati prijateljstvo između Kine i BiH.

Đorđe Vujatović