Vijest

Osumnjičenima za genocid određene mjere zabrane

14. Septembra 2023.12:02
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje pritvora petorici osumnjičenih za genocid počinjen u julu 1995. nakon pada Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija, te su im izrečene mjere zabrane, potvrđeno je za Detektor.

This post is also available in: English

Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je tražilo određivanje pritvora osumnjičenima Ratku Vujoviću, Milovanu Ognjenoviću, Vitomiru Pepiću, Ljubomiru Vlačiću i Željku Dupljanu, ali je prijedlog odbijen.

Iz Državnog suda su potvrdili da su istim rješenjem osumnjičenima određene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i putovanja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak, 12. septembra, osumnjičene na području Zvornika, Šekovića, Han-Pijeska, Vlasenice i Bileće.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni su u svojstvu nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske učestvovali u zarobljavanju i ubistvima oko 70 žrtava – bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i jedne žene – 15., 19. i 23. jula 1995. godine na lokaciji Jarovlje u Vlasenici, te dvije lokacije na području Bišine – Šekovići.

Nakon toga, kako se navodi, osumnjičeni su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

 

Jasmin Begić


This post is also available in: English