Vijest

Nakon pola godine, nastavlja se suđenje za zločine kod Goražda

15. Septembra 2023.10:16
Državni sud zakazao je nastavak suđenja Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, optuženima za zločine počinjene u maju 1992. u mjestu Lozje (Kokino Selo) kod Goražda, pola godine nakon održavanja posljednjeg ročišta u ovom predmetu.
Lasica i Milović. Foto: Sud BiH

Na ročištu polovinom marta rečeno je da će suđenje krenuti iznova jer je u ovom predmetu došlo do promjene cjelokupnog Sudskog vijeća.

Predsjedavajuća Vijeća Lejla Konjić Dragović tom prilikom je stranke u postupku upoznala da su, pored nje, članovi Vijeća sudije Braco Stupar i Davorin Jukić te da će suđenje krenuti ispočetka, iako je do sada saslušano 16 svjedoka Tužilaštva, o kojima će se Vijeće, kako je tada rekla sutkinja, naknadno izjasniti.

Iz Državnog suda su za Detektor potvrdili da se novo Sudsko vijeće upoznalo s predmetom, kao i da je zakazano ročište za 27. septembar.

Lasici i Miloviću se na teret stavlja da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, na tom području komandovali i učestvovali u napadu na Lozje, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a da je više desetina ljudi odvedeno i zatočeno, te je izvršeno uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.

Kako stoji u optužnici, oni su planirali, dogovarali, pripremali, naredili, podstrekavali te pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju oružanog pješadijskog napada.

Suđenje optuženima počelo je u martu 2022. godine.

Lamija Grebo