Vijesti


Abdulah Skaka se naredne sedmice izjašnjava o krivnji 20. Septembra 2023. Vijest U sarajevskom Općinskom sudu je za 26. septembar zakazano ročište na kojem će se bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka i još četiri osobe, optužene za zbog više krivičnih djela, izjasniti o krivnji, saznaje Detektor.
Inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske 19. Septembra 2023. Vijest Banjalučki advokati Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim su kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika definisani kao krivično djelo.
Podignuta optužnica za zločine u Visokom 18. Septembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete da su od maja do kraja 1992. godine vršile mučenja civila srpske nacionalnosti s područja Visokog, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe.
Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u predmetu “Ikona” 18. Septembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage, nakon što je iz Ukrajine primilo obavijest da ikona zbog koje je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ne pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu ove zemlje, potvrđeno je za Detektor.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine kod Viteza 15. Septembra 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je izricanje presude Ibrahimu Puriću i još sedmorici optuženih za zločine na području Viteza u decembru 1993. godine.
Miloš Mavrak Duševne patnje zbog sudskog procesa 15. Septembra 2023. Vijest Miloš Mavrak, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Bileći, na ročištu povodom tužbe protiv Bosne i Hercegovine je kazao da je osjećao duševne tegobe zbog procesa koji se vodio protiv njega, ali da je zbog toga ispaštala i njegova porodica.
Svjedočenje kao doprinos preživjelih u procesuiranju zločina 15. Septembra 2023. Vijest Drugog dana međunarodne konferencije “30 godina od osnivanja MKSJ-a, naslijeđe i izazovi”, preživjele žrtve su govorile o važnosti svjedočenja pred Haškim tribunalom, koje su shvatili kao obavezu kako bi se ratni zločini procesuirali. Istovremeno, učesnici su zaključili da je korištenje sudski utvrđenih činjenica korak ka prihvatanju prošlosti.
Više od 100 posto povećan broj napada na novinare 15. Septembra 2023. Vijest Nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, u Bosni i Hercegovini je došlo do drastičnog pogoršanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara, a najveći broj napada na novinare ostaje nekažnjen, rečeno je na Regionalnoj konferenciji o slobodi medija, pristupu informacijama i sigurnosti novinara.
U Banjaluci obilježen Dan nestalih Republike Srpske 15. Septembra 2023. Vijest Polaganjem vijenaca i cvijeća na Groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci, kao i pred spomen-kosturnicom na Novom groblju, obilježen je Dan poginulih i nestalih Republike Srpske, a porodice su još jednom izrazile nezadovoljstvo tempom procesa ekshumacije i identifikacije.
Nakon pola godine, nastavlja se suđenje za zločine kod Goražda 15. Septembra 2023. Vijest Državni sud zakazao je nastavak suđenja Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, optuženima za zločine počinjene u maju 1992. u mjestu Lozje (Kokino Selo) kod Goražda, pola godine nakon održavanja posljednjeg ročišta u ovom predmetu.