Vijesti


Disciplinska tužba protiv tužioca zbog neobavljanja uviđaja 21. Septembra 2023. Vijest Glavna rasprava po tužbi protiv tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljeni Murisa Šabića, počinje početkom novembra saslušanjem prvih svjedoka, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Uskoro početak suđenja za zločine u Serdarima kod Kotor-Varoši 21. Septembra 2023. Vijest Suđenje Mirsadu i Nijazu Smajiću, optuženima za zločine u Serdarima kod Kotor-Varoši, trebalo bi uskoro početi u Okružnom sudu u Banjaluci, rečeno je za Detektor iz ovog suda.
BiH na listi za praćenje Civicusa zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj 21. Septembra 2023. Vijest Bosna i Hercegovina je, nakon usvajanja zakona Republike Srpske kojim se odbacuje nadležnost Ustavnog suda BiH, kriminalizacije klevete te predloženog Nacrta zakona o neprofitnim organizacijama, dodana na listu za praćenje zemalja u kojima je zabilježen pad građanskih sloboda, saopćila je međunarodna organizacija Civicus.
Najavljena žalba na rješenje o odbijanju optužnice za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču 21. Septembra 2023. Vijest Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, kao i zločina počinjenih na području Višegrada i Čajniča, Državno tužilaštvo najavilo je ulaganje žalbe na ovu odluku, potvrđeno je za Detektor.
Čuvanje sjećanja preživjelih u borbi protiv negiranja genocida 20. Septembra 2023. Vijest U Potočarima je obilježena 20. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida počinjenog 1995., na kojoj je istaknuta uloga ove institucije, važnost priča preživjelih u očuvanju sjećanja i istine, ali i u borbi protiv negiranja zločina i revizionizma.
Otvorena istraga zbog skrivanja posmrtnih ostataka u Brčko distriktu 20. Septembra 2023. Vijest Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, protiv kojeg je otvorena istraga, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Blekić i ostali: Problemi u poslovanju “Vranice” 20. Septembra 2023. Suđenje Svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“ ispričali detalje o problemima u poslovanju preduzeća “Vranica” od 2007. do 2009. godine, kao i načine na koje su vršene provjere sumnjivih transakcija unutar “FIMA banke“.
Schmidt donio odluku o proširenju aktivnosti Memorijalnog centra u Srebrenici 20. Septembra 2023. Vijest Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na obilježavanju 20 godina od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari saopćio je kako je donio odluku kojom će se omogućiti da se Centar dalje razvija i širi svoje aktivnosti te najavio kaznene evidencije o osobama koje su osuđene za ratne zločine, kao i zabranu njihovog izbora i imenovanja na javne funkcije.
Šojić: Materijalni dokazi Tužilaštva i Odbrane 20. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju Draganu Šojiću, bivšem direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Državno tužilaštvo uložilo je dokaze replike uz navode kako tvrdnja da optuženi ima prebivalište u Beogradu nije relevantna za ovaj predmet.
Čuvanje istine od zaborava kroz obilježavanje godišnjice ubistva šest građana Sarajeva 20. Septembra 2023. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Trgu ZAVNOBiH-a, obilježena je 31. godišnjica stradanja šest građana Sarajeva, od kojih je troje djece.