Vijest

Dostavljena uređena disciplinska tužba protiv Branka Perića

14. Septembra 2023.10:46
Ured disciplinskog tužioca dostavio je uređenu tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koju je Prvostepena disciplinska komisija vratila zbog utvrđenog propusta nenavođenja činjeničnog opisa prekršaja u jednoj od tačaka koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, saznaje Detektor.
Branko Perić. Foto: BIRN BiH

Početkom septembra ove godine, Prvostepena disciplinska komisija odgodila je pripremno ročište u predmetu protiv sudije Perića, te vratila disciplinsku tužbu na doradu.

Do ovoga je došlo nakon što je sudija Perić ukazao na propust u tužbi, jer u jednoj od tačaka tužbe nisu navedeni činjenični opisi disciplinskog prekršaja.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za Detektor kažu da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) u roku od osam dana dostavio uređenu disciplinsku tužbu.

“Navedena tužba je dostavljena Prvostepenoj disciplinskoj komisiji da je pregleda, nakon čega će biti dostavljena tuženom, koji u roku od 15 dana, računajući od dana prijema uređene tužbe, ima mogućnost da podnese pismeni odgovor na činjenične navode”, stoji u odgovoru.

Tužba je vraćena zbog druge tačke koja se odnosi na neopravdano kašnjenje u izradi odluka zbog neefikasnog i neblagovremenog preduzimanja službenih radnji, čime je propustio okončati postupak vraćanja imovinske koristi, stečene krivičnim djelom, prije proteka zakonskog roka za opoziv uslovne osude.

Nakon izricanja prvostepene presude u predmetu “Respiratori” u aprilu ove godine, kada je Perić imao izdvojeno pravno mišljene, Ured disciplinskog tužioca je protiv njega formirao predmet po službenoj dužnosti.

Ured je podigao tužbu zbog “donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili upornog i neopravdanog kršenja pravila postupka” i “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudija”.

Perić se tužbom tereti i za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti, ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, zbog saopštenja u kojem tvrdi da ga “tužilačko-medijska mafija želi i krivično sankcionirati zbog iznošenja mišljenja”.

Naredno ročište u ovom predmetu je zakazano za 7. novembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija