Vijesti


Konaković tvrdi da su ruske diplomate prije njega ušle u BiH, Turković ga demantuje 11. Septembra 2023. Vijest Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi da su identifikacijske kartice ruskih diplomata, koje su protjerane iz evropskih zemalja a trenutno se nalaze u BiH, izdane prije njegovog mandata, dok Bisera Turković tvrdi da diplomatske liste pokazuju drugačije.
Isakoviću četiri godine zatvora za zločin na području Bosanske Krupe 11. Septembra 2023. Vijest Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine osudilo je Safeta Isakovića na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog u julu 1995. na području Bosanske Krupe.
U ponedjeljak završne riječi Odbrane na suđenju za zločine kod Zvornika 8. Septembra 2023. Vijest Odbrana Miroslava Markovića, optuženog za zločine počinjene u mjestu Lokanj kod Zvornika, iznijet će završnu riječ u Državnom sudu u ponedjeljak, 11. septembra.
Kajmaković bila koordinatorica tima za rad na Sky i Anom predmetima 8. Septembra 2023. Vijest Diana Kajmaković, suspendovana zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bila je koordinatorica tima za rad na Sky i Anom predmetima, potvrdili su svjedoci u nastavku disciplinskog postupka koji se protiv nje vodi.
U Lukavcu pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 7. Septembra 2023. Vijest Na lokalitetu Brijesnica Gornja kod Lukavca pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Grad Sarajevo bez informacija o prisustvu protjeranog ruskog diplomate na svečanosti u Vijećnici 7. Septembra 2023. Vijest Gradska uprava u Sarajevu ne zna da li je ruski diplomata koji je ranije protjeran iz Sjeverne Makedonije prisustvovao svečanosti koju su organizovali u maju ove godine, kao niti na koji način je mogao doći do pozivnice, naveli su u odgovoru dostavljenom nakon što je Detektor otkrio da su dvojica ruskih diplomata, protjerani iz drugih zemalja, sada akreditovani u Bosni i Hercegovini.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu Ramizu Drekoviću 7. Septembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, uložilo žalbu na prvostepenu presudu Ramizu Drekoviću, kojom je oslobođen optužbi za zločine na području Kalinovika 1995. godine, potvrđeno je za Detektor.
Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata 6. Septembra 2023. Vijest Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je, nakon istraživanja Detektora o protjeranim ruskim diplomatama iz evropskih zemalja, koji su sada u BiH, rekao da je to sigurnosno pitanje i da je bilo propusta u tom procesu.
VSTV: Za pola godine 24 državna tužioca podigla samo dvije optužnice za ratne zločine 6. Septembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u prvih šest mjeseci ove godine, u odjelu koji ima 24 tužioca, podiglo samo dvije optužnice za ratne zločine protiv tri osobe te raspisalo 17 potjernica u više od stotinu predmeta s procesnim smetnjama, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH).
Mihajlović: Neslaganja u deponovanim predmetima 6. Septembra 2023. Suđenje U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavio da su predmeti optuženog imali najviše neslaganja tokom njihovog evidentiranja.