Vijesti


Ruske diplomate akreditirane u BiH prije nego je postao ministar, tvrdi Konaković 13. Septembra 2023. Vijest Ruske diplomate protjerane iz drugih zemalja a trenutno akreditirane u Bosni i Hercegovini, identifikacijske kartice su dobile po dolasku, ali prije mandata trenutnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, tvrdi on, kao i da diplomatske liste često nisu ažurirane.
Odgođeno suđenje Boži Mihajloviću 13. Septembra 2023. Suđenje U sarajevskom Općinskom sudu je, zbog nedolaska tri svjedoka, odgođeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva, koji se tereti za nesavjestan rad u službi.
Forum za upravljanje internetom ponovo u BiH 13. Septembra 2023. Vijest Nakon pet godina, u Bosni i Hercegovini održava se Forum za upravljanje internetom u BiH, a teme o kojima će diskutovati najveći stručnjaci za kibernetičku sigurnost i prava građana, predstavnici akademske zajednice i mediji, ovim putem vi možete odabrati.
Vukotić traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin u Zaklopači 13. Septembra 2023. Vijest Nenad Vukotić, kojeg je Državni sud pravosnažno oslobodio odgovornosti za zločin u Zaklopači kod Milića, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i duševne boli, nastalih prilikom hapšenja, te za vrijeme koje je proveo u pritvoru.
Cikotić: Nije čuo za primjedbe na anekse 12. Septembra 2023. Suđenje Prvi svjedok Odbrane Selme Cikotića objasnio je kako su rješavane preuzete obaveze u vezi s prodajom naoružanja, navodeći da nije čuo da je neko imao primjedbe na realizaciju ugovora i anekse.
Uhapšeno više osoba osumnjičenih za genocid 12. Septembra 2023. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, osumnjičenih za genocid počinjen u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija.
Potvrđena optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića još nije objavljena 12. Septembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, ali činjenični opis još uvijek nije objavljen.
Konaković tvrdi da su ruske diplomate prije njega ušle u BiH, Turković ga demantuje 11. Septembra 2023. Vijest Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi da su identifikacijske kartice ruskih diplomata, koje su protjerane iz evropskih zemalja a trenutno se nalaze u BiH, izdane prije njegovog mandata, dok Bisera Turković tvrdi da diplomatske liste pokazuju drugačije.
Isakoviću četiri godine zatvora za zločin na području Bosanske Krupe 11. Septembra 2023. Vijest Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine osudilo je Safeta Isakovića na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog u julu 1995. na području Bosanske Krupe.
U ponedjeljak završne riječi Odbrane na suđenju za zločine kod Zvornika 8. Septembra 2023. Vijest Odbrana Miroslava Markovića, optuženog za zločine počinjene u mjestu Lokanj kod Zvornika, iznijet će završnu riječ u Državnom sudu u ponedjeljak, 11. septembra.