Vijesti


Emir Mešić protiv UIO-a: Javno istupanje zbog nastavka prijavljenih radnji 28. Septembra 2023. Vijest Emir Mešić, zaštićeni prijavitelj korupcije, tokom svjedočenja u postupku koji se po njegovoj tužbi vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kazao je kako je javno istupao nakon što su se nastavile radnje koje je prijavio Državnom tužilaštvu.
Početkom novembra iznošenje žalbi na presudu Novaliću i ostalima 28. Septembra 2023. Vijest Ročište na kojem će se iznijeti žalbe na presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, zakazano je za 2. novembar, potvrđeno je za Detektor.
Blekić i ostali: Prodaja dionica “Unioninvesta“ 27. Septembra 2023. Vijest Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenje za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit” ispričao da je bio jedan od zadnjih radnika “Unioninvesta“ koji su prodali svoje dionice, i da ih je najviše kupovao Hamdija Zvrko.
Nakon pet godina, u Sarajevu diskusija o upravljanju internetom i ljudskim pravima u BiH 27. Septembra 2023. Vijest Forum za upravljanje internetom u Bosni i Hercegovini, s fokusom na cyber sigurnost, bit će održan 2. oktobra 2023. godine u Sarajevu.
Mihajlović: Privremeno oduzeti novac nikada nije vraćen 27. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su kazali da im nikada nije vraćen novac koji je privremeno oduzet u sklopu istraga koje su se vodile protiv njih.
U prvoj polovini 2023. pokrenuto šest disciplinskih postupaka po medijskim objavama 27. Septembra 2023. Vijest Zaključno s 30. junom tekuće godine, 11 nosilaca pravosudnih institucija privremeno je udaljeno sa svoje dužnosti, pokrenuto je 20 disciplinskih postupaka, a zabilježeno smanjenje broja podignutih optužnica u tužilaštvima, navedeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Milošević tuži državu za nanošenje duševne boli i patnji tokom pritvora 27. Septembra 2023. Vijest Milomir Milošević, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin u selu Zaklopača, tužio je Bosnu i Hercegovinu zbog naknade nematerijalne štete za izazivanje duševne boli i patnje nastalih lišenjem slobode i mjerama zabrane.
Slavko Perić traži blizu 25.000 KM zbog izazivanja duševne boli i patnji 27. Septembra 2023. Vijest Slavko Perić je, nakon oslobađajuće presude za ratni zločin počinjen na području Zvorniku, tužio Bosnu i Hercegovinu zbog naknade nematerijalne štete za izazivanje duševne boli i patnji nastalih hapšenjem, mjerama zabrane, te samim postupkom suđenja.
Lekcije iz BiH kao priprema za odgovor na seksualno nasilje u Ukrajini 27. Septembra 2023. Vijest Međunarodna zajednica mora učiti od Bosne i Hercegovine kako bi bolje pripremila svoj odgovor i pomogla poslijeratnom društvenom oporavku i Ukrajini, zasnovanom na traumama, preporuka je izvještaja New Lines Instituta, kao i da se ukrajinskim žrtvama pravovremeno pruži reparacija i pravda.
Aleksandra Obradović nova potpredsjednica VSTV-a 27. Septembra 2023. Vijest Aleksandra Obradović, sutkinja Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, izabrana je za potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nakon što je ranije ostavku na ovu funkciju podnijela Biljana Simeunović.