Vijest

Blekić i ostali: Prodaja dionica “Unioninvesta“

27. Septembra 2023.16:49
Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenje za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit” ispričao da je bio jedan od zadnjih radnika “Unioninvesta“ koji su prodali svoje dionice, i da ih je najviše kupovao Hamdija Zvrko.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Ramiz Mahović, penzionisani radnik “Unioninvesta”, ispričao je kako je tokom 2006. godine tadašnjem izvršnom direktoru ovog preduzeća Hamdiji Zvrki prodao određeni broj dionica koje je posjedovao. Dodao je da se tada pričalo da je Zvrko, čak i na osnovu novaca preduzeća, kupovao dionice, te da je on bio jedan od zadnjih radnika koji je prodao svoje.

“Borili smo se za posao, hoće li biti posla. Ako prodaš, firma će ostati. Tako da Hamdija Zvrko je bio glavni i jedini odgovorni, on je od najviše ljudi uzeo”, posvjedočio je Mahović.

Pojasnio je da mu je Zvrko rekao da će budućnost firme biti bolja kada prodaju dionice i da će on imati svog čovjeka koji će uticati na poboljšanje.

Nakon što se nije mogao sjetiti broja dionica koje je prodao, tužiteljica Lejla Kurtanović podsjetila ga je na zapisnik iz istrage u kojem je naveo da je prodao 116 dionica za 8.800 eura, što je svjedok potvrdio.

Mahović je dodao i da je te dionice prodao tako što je potpisao neke ugovore, a novac je dobio nakon nekog vremena tako što ga je Zvrko pozvao u kancelariju i uručio mu novac, kao i da je naknadno utvrdio da je dobio manji iznos od dogovorenog. Zaključio je da se sada osjeća oštećenim, jer je nakon prodaje saznao da su kasnije dionice “Unioninvesta” vrijedile mnogo više.

Na pitanje branioca Kadrije Kolića, svjedok je odgovorio da nije znao koliko su dionice vrijedile na dan kada ih je prodao.

Nakon što je njegov iskaz, uz prateću dokumentaciju, Tužilaštvo uložilo u spis, branilac Mirsad Crnovršanin uložio je prigovor na zakonitost iskaza, uz obrazloženje da su zapisnici sačinjeni suprotno zakonu.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusfranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Na suđenju je pročitan i iskaz preminulog svjedoka Božidara Panasa, na koji je branilac Crnovršanin uložio isti prigovor kao i na iskaz ranije.

U ovom iskazu svjedok je kazao da je bio zaposlenik poslovne jedinice “Unioinvesta” u Novom Sadu, te da je stekao 83 dionice. Njemu je tokom 2006. godine Hamdija Zvrko ponudio da proda ove dionice. Zvrko je, prema iskazu, u narednom periodu doputovao u Novi Sad u pratnji Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića, gdje je ponudio svim radnicima ove poslovne jedinice da prodaju dionice koje imaju.

“Odgovorno tvrdim da, nakon davanja punomoći Zvrko Hamdiji od strane mene i mojih kolega, do danas nismo dobili niti jedne konvertibilne marke za naše dionice”, naveo je tada svjedok, dodajući kako smatra da su tada svi oni prevareni.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. oktobar, kada je najavljeno saslušanje 10 svjedoka.

Enes Hodžić