Vijest

Nakon pet godina, u Sarajevu diskusija o upravljanju internetom i ljudskim pravima u BiH

27. Septembra 2023.16:22
Forum za upravljanje internetom u Bosni i Hercegovini, s fokusom na cyber sigurnost, bit će održan 2. oktobra 2023. godine u Sarajevu.
Internet Governance Forum. Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Forum za upravljanje internetom (IGF) je posljednji put u BiH održan 2017. godine.

Nakon pet godina pauze, u Sarajevu će se diskutovati o upravljanju internetom i ljudskim pravima, cyber sigurnosti, negiranju genocida i ratnih zločina, te mržnji na internetu.

Ovaj forum se posmatra kao internacionalna arena za diskusije i saradnju o temama koje se odnose na razvoj informacionog društva, te ima tendenciju da proizvede praktične ideje za dalje aktivnosti od strane samih učesnika, ali i rezultira promjenama i uspjesima koji se zatim predstavljaju na idućem godišnjem skupu.

Glavni fokus Foruma bit će cyber sigurnost – prvi put će biti predstavljen novi izvještaj o takvim prijetnjama u BiH – kao i sloboda izražavanja i medija na internetu i historijski revizionizam, nasilje nad ženama i marginalizovanim grupama putem informacionih i komunikacionih tehnologija.

‘’Forum za upravljanje internetom Bosne i Hercegovine predstavlja svetionik inkluzivnog diskursa i saradnje koji oblikuju prostor digitalne politike. U našem međusobno povezanom svijetu, pristup koji uključuje cijelu zajednicu služi kao vitalna platforma za okupljanje različitih stanovišta na jednom mjestu, osiguravajući da javne digitalne politike zaista odražavaju potrebe i težnje svih ljudi, podstičući inovacije, ubrzavajući održivi razvoj i usmjeravajući nas prema svjetlijoj digitalnoj budućnosti”, navodi se u izjavi Sekretarijata Ujedinjenih nacija Foruma za upravljanje internetom.

Poruke s ovogodišnjeg foruma u BiH bit će prenesene i na globalnom IGF-u, koji se održava u Tokiju sa temom “Internet koji želimo – osnaživanje svih ljudi”. Globalni IGF se od 2006. godine održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Organizacioni komitet Foruma u Sarajevu za 2023. godinu čine BIRN BiH, Centar za izvrsnosti u cyber sigurnosti (CSEC), BHNIX.baCentar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Fakultet političkih nauka u Sarajevu te Logosoft, a podržavaju ga Internet Societ Foundation, Britanska ambasada u BiH, te Hanns Seidel Stiftung in Sarajevo.

Na Forumu će među panelistima biti domaći i strani stručnjaci za informatičke i telekomunikacione sisteme, predstavnici pravosuđa, novinari i aktivisti za ljudska prava, te predstavnici akademske zajednice i borci za promociju i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja.

Za više informacija posjetite program BH IGF-a 2023.

 

Nermina Kuloglija-Zolj