Vijesti


Skaka negirao krivicu, Kacila postigla sporazum 26. Septembra 2023. Suđenje Bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka i još troje optuženih za finansijske zloupotrebe i druga djela izjasnili su se u sarajevskom Općinskim sudu da nisu krivi, dok je optužena Džanela Kacila postigla sporazum o priznanju krivice.
Uzunovićeva Odbrana traži vraćanje pasoša, Tužilaštvo smatra da bi mogao pobjeći 25. Septembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da se direktoru “Bosnalijeka“ Nedimu Uzunoviću, optuženom za zloupotrebu položaja, ne vrati pasoš i time zadrži zabrana putovanja zbog bojazni od bijega, dok je njegova Odbrana zatražila ukidanje mjera zabrane.
Od Tužilaštva BiH zatraženo da rješava ubistva povratnika 25. Septembra 2023. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je da Državno tužilaštvo preuzme predmete ubistava povratnika koja su se dogodila nakon rata i za koja niko još uvijek nije odgovarao.
Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe na području Lukavca 25. Septembra 2023. Vijest Na lokalitetu Gradskog groblja Lukavac pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe za koje pretpostavljaju da su nestale na ovom području, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Naredne sedmice izricanje prvostepene presude za zločine u Kotor-Varoši 22. Septembra 2023. Vijest Nakon devet godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će u petak, 29. septembra, izreći prvostepenu presudu četvorici optuženih za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.
Potvrđena dorađena optužnica za zločine u Jošanici 22. Septembra 2023. Vijest Državni sud uvažio je žalbu Tužilaštva BiH na odluku kojom je odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, te je potvrdio uređenu optužnicu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Fond pod sankcijama EU na fakultetu u Banjoj Luci dobrodošao za edukaciju mladih 22. Septembra 2023. Vijest Fond za javnu diplomatiju “Aleksandar Gorčakov”, koji se nalazi na listi sankcionisanih organizacija u Evropskoj uniji, u Bosni i Hercegovini će tokom oktobra održati konferenciju. Iako je u Evropi prepoznata kao ona koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu, organizacija koju je osnovao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dobrodošla je da educira mlade na Univerzitetu u Banjoj Luci.
Kajmaković: Objašnjeno zbog čega je tražena odluka od tužioca Hukeljića 22. Septembra 2023. Vijest Saradnica suspendovane tužiteljice Diane Kajmaković ispričala je u nastavku disciplinskog postupka kako su i zbog čega tražili odluku od drugog tužioca.
OSCE u BiH zabrinut zbog Nacrta zakona o neprofitnim organizacijama 22. Septembra 2023. Vijest Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, poslao je otvoreno pismo poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u kojem je izrazio zabrinutost zbog Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te naveo da će, ukoliko bude usvojen, imati veoma značajne i negativne posljedice na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava građana, kao i da bi mogao spriječiti saradnju s međunarodnim partnerima i organizacijama.
Obilježavanje 31. godišnjice zločina u logoru “Sušica” važno zbog budućih generacija 22. Septembra 2023. Vijest Maršom mira i prigodnom manifestacijom u krugu nekadašnjeg logora “Sušica” u Vlasenici, sutra će biti obilježena 31. godišnjica od zločina počinjenih u ovom logoru i na području Vlasenice.