Vijest

Slavko Perić traži blizu 25.000 KM zbog izazivanja duševne boli i patnji

27. Septembra 2023.14:29
Slavko Perić je, nakon oslobađajuće presude za ratni zločin počinjen na području Zvorniku, tužio Bosnu i Hercegovinu zbog naknade nematerijalne štete za izazivanje duševne boli i patnji nastalih hapšenjem, mjerama zabrane, te samim postupkom suđenja.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Perićev pravni zastupnik Cvjetin Adamović kazao je da ostaje u potpunosti pri svim zahtjevima i navodima iz tužbe, uz preinačenje tužbenog zahtjeva u vidu povećanja navedenog iznosa.

“Umjesto iznosa od 20.700 KM, sada će taj iznos biti 24.154KM za period trajanja pritvora i mjera zabrane”, kazao je Adamović.

On je naveo da je Perić u pritvoru bio 59 dana, dok je u kućnom pritvoru proveo 188 dana, zbog čega mu je bio onemogućen rad i normalan život.

Pored materijalnih dokaza koji se tiču fotodokumentacije, sudskih spisa, uvjerenja i potvrda nadležnih institucija, Adamović je predložio i saslušanje Perića, kao i još dva svjedoka, na okolnosti vremena i načina na koji je obezbjeđivao sredstva za život tokom postupka.

“Predlažemo da se obavi i vještačenje po vještaku medicinske struke i to vještaku neuropsihijatru koji će se u svom nalazu i mišljenju izjasniti o vrsti, intenzitetu i trajanju duševnih bolova koje je tužilac trpio za vrijeme trajanja pritvora, mjera zabrane i suđenja”, kazao je Adamović.

Osim neuropsihijatrijskog vještačenja, on je predložio saslušanje vještaka ekonomsko-finansijske struke u pogledu utvrđivanja visine dnevnice u poljoprivredi i građevinarstvu, kojima se Slavko Perić bavio zbog statusa nezaposlene osobe.

Sead Zukanović, pomoćnik pravobranioca BiH, kazao je da se ne protivi materijalnim dokazima već im se pridružuje, kao ni predloženim svjedocima, ali se protivi izvođenju vještaka ekonomsko-finansijske struke zbog činjenice da je Perić u periodu trajanja postupka bio nezaposlen, kao i činjenicu da je bio u pritvoru samo 59 dana.

“On je tokom trajanja postupka isticao da je nezaposlen i da je lošeg imovinskog stanja, te zbog toga tužena smatra traženje materijalne štete neosnovanim.

Državni sud je Perića, Gorana Maksimovića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića pravosnažno oslobodio optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992. godine, dok je istom presudom osudio Ljiljana Mitrovića, Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića i Gojka Stevanovića na ukupno 53 godine zatvora.

Sutkinja Dragica Miletić je nastavak postupka po Perićevom tužbenom zahtjevu zakazala za 5. decembar.

Azra Husarić Omerović