Suđenje

Mihajlović: Privremeno oduzeti novac nikada nije vraćen

27. Septembra 2023.16:00
Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su kazali da im nikada nije vraćen novac koji je privremeno oduzet u sklopu istraga koje su se vodile protiv njih.
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Svjedok Muhamed Ramić prisjetio se 1. septembra 2009. godine kada je u sklopu akcije “Lutka” bio pretres prostorija koje koristi, te mu je tom prilikom oduzet novac, vozila i više mobilnih uređaja. Kako je rekao, kasnije je dobio potvrdu o privremeno oduzetim predmetima.

“Novac oduzeti mi nije nikada vraćen. Dva ili tri puta je advokat pisao da mi se vrati. Advokat je rekao da nema novca i da se nešto dešava. Kasnije su došli iz SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu), pitali imam li potvrdu i jesam li voljan da svjedočim jer će se voditi neki postupak”, kazao je svjedok.

On je kazao da su u predmetu “Lutka” bili tužioci Božo Mihajlović i Dubravko Čampara, a naveo je da u njegovoj optužnici nije traženo trajno oduzimanje novca.

Sud BiH je u predmetu “Lutka” osudio Ramića na osam godina zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi koja je počinila više teških krivičnih djela.

Drugi svjedok Muhamed Mahmutović je kazao da je 2004. godine uhapšen i da je vršen pretres objekta u kojem je živio. Razlozi pretresa su, kako je rekao, trgovina ljudima. 

“Prilikom pretresa oduzet mi je novac, telefon, automobil. Bilo je oko 150 do 160 eura. Granična policija u Velikoj Kladuši mi ga je oduzela. Ja sam dovezen u Sarajevo kod tužioca na ispitivanje”, rekao je Mahmutović, te dodao da ga je ispitivao tužilac Mihajlović.

Potvrdu o privremeno oduzetim predmetima je, prema njegovim riječima, dobio u Velikoj Kladuši, ali mu novac nikada nije vraćen.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Njemu je prvobitno suđeno u Državnom sudu, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Sarajevsko kantonalno tužilaštvo je pročitalo iskaz iz istrage svjedokinje Slađane Toković, koji je dat putem međunarodne pravne pomoći u decembru 2017. godine u Zrenjaninu. Toković je izjavila da je u noćnom klubu “Zamak” u Vitezu izvršena racija i pretres, te da je tom prilikom od nje oduzeto 250 KM i 50 eura, kao i mobitel. 

“Samo su policijski službenici bili tu. Odveli su me u Sarajevo i, nakon što sam dala izjavu, dobila sam potvrdu da mi je oduzet novac”, navela je Toković i dodala da su policijaci predstavili Mihajlovića kao sudiju koji je pocijepao njenu izjavu.

U izjavi je rekla da joj novac i mobitel nikada nisu vraćeni. 

Naredno suđenje je zakazano za 11. oktobar. 

Emina Dizdarević Tahmiščija