Vijest

Milošević tuži državu za nanošenje duševne boli i patnji tokom pritvora

27. Septembra 2023.15:37
Milomir Milošević, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin u selu Zaklopača, tužio je Bosnu i Hercegovinu zbog naknade nematerijalne štete za izazivanje duševne boli i patnje nastalih lišenjem slobode i mjerama zabrane.
Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Miloševićev pravni zastupnik Dragiša Mihajlović kazao je da u cijelosti ostaje kod tužbenih navoda kojima potražuje naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu zbog optužbi koje nisu potvrđene pravosnažnom sudskom odlukom u predmetu koji se vodio protiv Miloševića.

“Potraživanje nematerijalne štete je u pogledu pretrpljene duševne boli zbog statusa povrede ličnosti, ugleda, časti i slobode, te neosnovnim lišenjem slobode“, kazao je on, objašnjavajući da će se o iznosu potraživanja izjasniti nakon što vještaci iznesu svoje nalaze i mišljenja.

Mihajlović je objasnio da naknadu materijalne štete potražuju zbog neisplaćenih plata tokom perioda u kojem je Milošević bio nezaposlen, dijela umanjene plate zbog suspenzije na poslu, te iznos umanjene otpremnine, kao i zakonske kamate na iznos koji je bio umanjen ili nije bio isplaćen.

Kao dokaze za nastavak postupka, Mihajlović je, između ostalog, predložio presude Suda BiH, odluke i rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova, odluku o suspenziji, platne liste, te saslušanje Miloševića kao svjedoka, uz vještake ekonomsko-finansijske i medicinske struke koji će se, kako je kazao, izjasniti o intenzitetu i trajanju duševnih bolova zbog straha, povrede ličnosti, ugleda, časti i slobode.

Tea Mrnjavac-Brkić iz Pravobranilaštva BiH je kazala da nema dokaznih prijedloga i ne protivi se materijalnim dokazima koje je predložio pravni zastupnik, ali se protivi predloženom vještaku medicinske struke, zbog udaljenosti od tuženog i neekonomičnosti postupka.

Sud BiH je oslobodio Miloševića, Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića i Nikolu Lošića optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila počinjena 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača kod Milića.

Nastavak postupka po tužbi Miloševića zakazan je za 11. januar 2024. godine.

 

Azra Husarić Omerović