Vijesti


Forum za upravljanje internetom istakao zabrinjavajuće trendove, ali i preporuke za poboljšanje cyber prostora u BiH 2. Oktobra 2023. Vijest Bosna i Hercegovina i dalje je jedna od najmanje opremljenih zemalja za borbu protiv cyber napada na Zapadnom Balkanu, rečeno je tokom Foruma za upravljanje internetom (IGF), koji je nakon pet godina pauze održan u Sarajevu. Na okupljanju su usvojeni brojni zaključci o upravljanju internetom i ljudskim pravima, cyber sigurnosti te načinima suprotstavljanja negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i mržnji na internetu koji će biti predstavljeni na globalnom forumu u Japanu.
Zeljković i ostali: Upravni odbor se nije slagao s retroaktivnim planom nabavki 2. Oktobra 2023. Suđenje Svjedok Tužilaštva na suđenju bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima, koji se terete za zloupotrebu položaja, izjavio je da Upravni odbor Instituta nije bio saglasan s dopunom plana javnih nabavki za 2020. godinu.
Ove sedmice počinje suđenje za silovanje kod Zvornika 2. Oktobra 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice planiran je početak suđenja Borislavu Gligoreviću, optuženom za silovanje počinjeno 1992. u Liplju kod Zvornika.
Brojne kritike zbog usvajanja Nacrta zakona o registru nevladinih organizacija 29. Septembra 2023. Vijest Uprkos brojnim kritikama, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske, za koji međunarodni zvaničnici kažu da udaljava od demokratskog društva i puta BiH ka Evropskoj uniji.
Spomen-obilježje na Kazanima oštećeno bojom u spreju 29. Septembra 2023. Vijest Spomen-obilježje ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima oštećeno je upotrebom boje u spreju, a tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je ovo krivično djelo okarakterisao kao “oštećenje tuđe stvari”, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).
Iznesene žalbe na prvostepenu presudu Amiru Zukiću i ostalima 29. Septembra 2023. Suđenje Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Odbrane su u sarajevskom Kantonalnom sudu izložili žalbe na presudu kojom su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako nepravomoćno osuđeni za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja, a Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni.
Udruženjima iz BiH dodijeljena nagrada za mir u Barceloni 29. Septembra 2023. Vijest Udruženja “Žena žrtva rata” i “Zaboravljena djeca rata” ovogodišnji su dobitnici nagrade “Peace in Progress”, koju od 2011. godine pojedincima, organizacijama ili institucijama za promociju mira na jedinstven način, dodjeljuje Međunarodni katalonski institut za mir.
Potvrđena optužnica za zločine u Mostaru 29. Septembra 2023. Vijest Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Roberta Medića zvanog Roba, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za ubistvo i ranjavanje civila u junu 1993. godine u ovom gradu.
Ignorisane kritike pri usvajanju novog Zakona o slobodi pristupa informacijama 28. Septembra 2023. Vijest Zakon o slobodi pristupa informacijama usvojen je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, potpuno ignorišući komentare, sugestije i primjedbe koje su dolazile od civilnog društva, ali i kritike prema pojedinim rješenjima, rečeno je na konferenciji Transparency Internationala, organizovanoj povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama.
Pet godina zatvora zbog primanja mita za zaposlenje u Graničnoj policiji 28. Septembra 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine osudio je Rejhana Rakovića, policijskog službenika Granične policije, na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi, dok je Kenit Čakić osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od godinu dana za ista djela te davanja dara i drugih oblika koristi.