Vijesti


Džombić: “Energoliniji” nije trebao biti dodijeljen kredit 4. Oktobra 2023. Suđenje Vještak ekonomske struke je na suđenju bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću, koji je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, kazao da preduzeću “Energolinija” nije trebao biti dodijeljen kredit.
Blekić i ostali: Vrijednost dionica bila veća od isplaćenog novca 4. Oktobra 2023. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su izjavili kako se osjećaju oštećenima i prevarenima jer su dionice koje su prodali vrijedile više od novca koji su dobili.
BiH i dalje bez državnog cyber tima i dokumenata, dok broj napada raste 4. Oktobra 2023. Vijest Razmjena informacija o napadima putem interneta skoro da ne postoji, dok njihov broj svakodnevno raste, navedeno je na panelu o trenutnom stanju u cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini, tokom konferencije o upravljanju internetom u Sarajevu.
Žrtve dijeljenja intimnih sadržaja ostaju nezaštićene u Federaciji: Forum za upravljanje internetom 4. Oktobra 2023. Vijest Dijeljenje intimnih sadržaja još uvijek nije kažnjivo u Federaciji pa nedostatak pravnih rješenja i sistem zaštite dovode do toga da se žrtve nasilja na internetu osjećaju iznevjereno, rečeno je tokom diskusije o sprečavanju rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad djecom kao i objava intimnih sadržaja na internetu, održanoj tokom Foruma za upravljanje internetom u Sarajevu.
Negiranje genocida na internetu zbog nekažnjivosti postaje dio kulture i trenda mladih 4. Oktobra 2023. Vijest Izostanak optužnica, nedostatak pritiska na društvene mreže i manjak njihove odgovornosti u uklanjaju sadržaja već su stvorili trend kod mladih u kojem je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca postalo dio popularne kulture na internetu, rečeno je na panelu tokom konferencije o upravljanju internetom u Sarajevu.
Disciplinski postupak protiv sutkinje iz Sarajeva zbog neispunjenja norme 4. Oktobra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv Amre Muhibić, sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog disciplinskih prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.
Obesmišljavanje sukoba interesa izmjenama zakona u Republici Srpskoj ili dobro rješenje 3. Oktobra 2023. Vijest Nevladine organizacije i članovi opozicione vlasti u Republici Srpskoj smatraju da izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa sužavaju krug osoba i banalizuju sukob na primanje plata, dok poslanici stranaka opozicije ne vide novo rješenje spornim.
Kajmaković određena kao kontakt-osoba za podatke iz Europola 3. Oktobra 2023. Vijest Trojica policijskih službenika su na ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kazali da je tužiteljica Diana Kajmaković određena kao kontakt-osoba za podatke sa Sky aplikacije, a da je njihova saradnja s njom uvijek bila korektna i profesionalna.
Postupak protiv državne tužiteljice zbog sastanka sa direktorom optužene firme 3. Oktobra 2023. Vijest Glavna rasprava po tužbi Ureda disciplinskog tužioca protiv Violete Mandić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počinje 7. novembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.
U srijedu nastavak suđenja Aleksandru Džombiću 3. Oktobra 2023. Vijest Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću koji je optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja biće nastavljeno u srijedu, 4.oktobra.