Vijest

Početkom novembra iznošenje žalbi na presudu Novaliću i ostalima

28. Septembra 2023.13:50
Ročište na kojem će se iznijeti žalbe na presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, zakazano je za 2. novembar, potvrđeno je za Detektor.
Fadil Novalić i advokatica Vasvija Vidović. Foto: BIRN BiH

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

“U predmetu Fadil Novalić i drugi je za četvrtak, 2. novembra 2023. godine, zakazana javna sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja”, rečeno je iz Suda BiH za Detektor.

Početkom aprila Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka od Hodžića i “Srebrene maline”.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku  dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela “pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga”, a Novalić i za primanje nagrade.

U presudi se navodi da se 100 uvezenih respiratora nije moglo koristiti za teže pacijente na intenzivnoj njezi.

Tokom izricanja prvostepene presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je imao izdvojeno mišljenje, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Tužilaštvo je nakon izricanja prvostepene presude najavilo da će, po zaprimanju pisanog otpravka, donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija. Odbrane su također tada najavile ulaganje žalbi.

Emina Dizdarević Tahmiščija