Vijesti


Da li ste ikada prijavili policiju za loše postupanje? 10. Oktobra 2023. Vijest Jeste li u posljednjih pet godina bili žrtva policijskog nasilja i lošeg postupanja ili znate nekoga ko jeste? Da li ste prijavili policajca i šta se desilo s prijavom? Da li ste zadovoljni disciplinskim ishodom i sankcijom ili su policajci prošli bez kazne i s minimalnim ukorom?
Svjedočenja o verbalnim sukobima tužiteljice Brčko distrikta i službenice 9. Oktobra 2023. Vijest U nastavku glavne rasprave pred Prvostepenom disciplinskom komisijom u predmetu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta BiH koja se tereti za ponašanje koje šteti ugledu funkcije, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) govorili su o verbalnom incidentu tužene i službenice.
Koalicija za slobodu medija pozvala bh. vlasti da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva 9. Oktobra 2023. Vijest Članovi Koalicije su, zbog restriktivnog zakonodavnog okvira, posebno u Republici Srpskoj, kao i upotrebe zapaljivog jezika od strane političara i nedavnog porasta nasilnih napada na predstavnike medija, pozvali sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da uspostave klimu koja omogućuje rad, pravnu i institucionalnu zaštitu međunarodnih ljudskih prava, a u kojoj se slobodni i nezavisni mediji mogu razvijati.
Održana trodnevna obuka o ljudskim pravima u digitalnom prostoru 9. Oktobra 2023. Vijest BIRN Bosne i Hercegovine je, u saradnji s domaćim i stranim ekspertima, održao trodnevnu obuku o ljudskim pravima i sigurnosti u digitalnom prostoru, nasilju na internetu, regulaciji sadržaja i izvještavanju o ovim temama za više od 20 novinara i predstavnika nevladinih organizacija.
Sljedeće sedmice presuda za zločine na području Zvornika 6. Oktobra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 9. oktobra, izreći prvostepenu presudu Miroslavu Markoviću, optuženom za zločine na području Zvornika.
Mirko Božić oslobođen optužbi za silovanje u Kotor-Varoši 1992. godine 6. Oktobra 2023. Suđenje Okružni sud u Banjaluci donio je oslobađajuću presudu Mirku Božiću, koji je optužen za ratni zločin na području Kotor-Varoši 28. juna 1992. godine.
Još jedna krivična prijava protiv Milorada Dodika godinama bez tužilačke odluke 6. Oktobra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine duže od dvije godine nije donijelo odluku o krivičnoj prijavi protiv Milorada Dodika jer kao tadašnji član Predsjedništva BiH nije dao saglasnost za korištenje helikoptera u gašenju požara u Jablanici.
Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju Vrhovnog suda Federacije 6. Oktobra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je da se utvrdi disciplinska odgovornost sudije Vrhovnog suda Federacije Suada Kurtovića, zbog disciplinskog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.
Loša efikasnost pravosuđa i kaznena politika utiču na sprečavanje korupcije u BiH 5. Oktobra 2023. Vijest Analize disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca, kao i suđenja za korupciju, pokazale su, još jednom, da su manjak efikasnosti, nizak stepen integriteta i netransparentnost ključni nedostaci pravosuđa u Bosni i Hercegovini, te da je neophodna ključna reforma planiranja i vođenja procesa u sudskim postupcima za korupciju i organizirani kriminal i pooštravanje kaznene politike, poručili su učesnici konferencije o integritetu pravosuđa i procesuiranju korupcije u BiH.
Novinarka i urednica BIRN-a BiH dobitnice EU nagrade za istraživačko novinarstvo 5. Oktobra 2023. Vijest Lamija Grebo i Džana Brkanić, novinarka i zamjenica urednika BIRN-a Bosne i Hercegovine, dobitnice su druge nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za istraživanje na osnovu prvostepenih i drugostepenih presuda u posljednjih deset godina za djela povezana s mržnjom, u kom su otkrile neujednačeno procesuiranje i evidentiranje ovih zločina za koje se najčešće izriču uslovne kazne.