Vijest

Da li ste ikada prijavili policiju za loše postupanje?

10. Oktobra 2023.11:48
Jeste li u posljednjih pet godina bili žrtva policijskog nasilja i lošeg postupanja ili znate nekoga ko jeste? Da li ste prijavili policajca i šta se desilo s prijavom? Da li ste zadovoljni disciplinskim ishodom i sankcijom ili su policajci prošli bez kazne i s minimalnim ukorom?
Policijski službenici Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS-a. Foto: BIRN BiH

Osim statističkih podataka, niti jedna od policijskih agencija u našoj zemlji nije dostavila novinarima lične podatke o policijskim službenicima koji su u proteklih pet godina počinili disciplinske prekršaje i bili sankcionisani.

U Izvještaju Ombudsmana za 2022. godinu se navodi da su zaprimili 153 žalbe na postupanje policije, te da su preporuke upućene u 12 predmeta.

“Žalbe su izjavljene zbog postupanja policijskih službenika koje izlazi iz profesionalnih okvira, prekomjerne upotrebe sile, nezadovoljstva načinom na koji je postupljeno po prijavi prekršajnog ili krivičnog djela, postupkom izdavanja zapisnika nakon policijske intervencije, povrede odredbi propisima o slobodi pristupa informacijama”, navodi se u Izvještaju.

Mi u BIRN-u Bosne i Hercegovine želimo čuti vašu priču da bismo stvorili širu sliku kako se u BiH kažnjava policijsko nasilje i loše postupanje. Ako želite skrenuti pažnju na neki slučaj ili ispričati svoje iskustvo, ostavite nam svoje podatke i naši novinari će vam se javiti. Vaše podatke ćemo čuvati tajnima i nećemo ih dijeliti niti objavljivati bez vaše isključive saglasnosti.

    Jasmin Begić