Vijest

Koalicija za slobodu medija pozvala bh. vlasti da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva

9. Oktobra 2023.16:49
Članovi Koalicije su, zbog restriktivnog zakonodavnog okvira, posebno u Republici Srpskoj, kao i upotrebe zapaljivog jezika od strane političara i nedavnog porasta nasilnih napada na predstavnike medija, pozvali sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da uspostave klimu koja omogućuje rad, pravnu i institucionalnu zaštitu međunarodnih ljudskih prava, a u kojoj se slobodni i nezavisni mediji mogu razvijati.
Mediji. Ilustracija: BIRN BiH

Nedavne promjene Zakona u entitetu Republika Srpska, kako bi se ponovo uvela kriminalizacija klevete, ograničavaju mogućnost novinara da rade svoj posao, upozorili su iz Koalicije za slobodu medija, te dodali da se time stvara “jeziv efekat“ na slobodu izražavanja i ograničava protok nezavisnih informacija.

Iz Koalicije podsjećaju da se Bosna i Hercegovina Ustavom obavezuje na osiguranje najvišeg nivoa međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, i da ta posvećenost mora biti uvrštena u sve relevantne zakone širom zemlje – u oba entiteta i u Brčko distriktu.

“Nedavni potezi su u suprotnosti s ovom obavezom. Ovaj alarmantan trend u Bosni i Hercegovini odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama koji se koriste da bi se ušutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, što predstavlja veliku prijetnju suštinskim principima demokratije i ljudskim pravima širom svijeta“, navodi se u saopštenju Koalicije koju čini više od 20 zemalja svijeta.

U saopštenju Koalicije za sigurnost novinara i medijskih predstavnika osuđen je sve veći broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini. Besplatna telefonska linija za pomoć medijima Udruženja novinara BiH zabilježila je 344 napada na novinare od 2019. godine, što je povećanje prijetnji i podsticanje protiv novinara za 137 posto u 2022. u odnosu na 2021.

“Među njima su, između ostalih, fizički napad na Mirzu Derviševića, vlasnika internet portala times.ba, vandalizam automobila dvojice novinara – Nikole Morače (EuroBlic i SrpskaInfo) i Aleksandra Trifunovića (Buka), kao i prijetnje smrću i nacionalističke uvrede Kenanu Ćosiću, njegovom timu i porodici (Oslobođenje i O Kanal TV) poslije intervjua s kontroverznim tvorcem dokumentarnog filma“, navodi se u saopštenju.

Članovi Koalicije pozivaju sve nivoe vlasti u BiH da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim oblicima, uključujući i putem upotrebe zapaljive retorike protiv medija, da rade na pitanju nekažnjivosti, osiguraju odgovornost i stvore okruženje s pravnom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava, u kojima se slobodni i nezavisni mediji mogu razvijajati.

    Jasmin Begić