Vijest

Novinarka i urednica BIRN-a BiH dobitnice EU nagrade za istraživačko novinarstvo

5. Oktobra 2023.14:05
Lamija Grebo i Džana Brkanić, novinarka i zamjenica urednika BIRN-a Bosne i Hercegovine, dobitnice su druge nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za istraživanje na osnovu prvostepenih i drugostepenih presuda u posljednjih deset godina za djela povezana s mržnjom, u kom su otkrile neujednačeno procesuiranje i evidentiranje ovih zločina za koje se najčešće izriču uslovne kazne.

This post is also available in: English

Lamija Grebo i Džana Brkanić, dobitnice druge nagrade EU za istraživačko novinarstvo. Foto. BIRN BiH

Žiri u sastavu medijske ekspertice Lamije Alečković, profesorice na Fakultetu političkih nauka Lejle Turčilo i direktorice Fondacije “Friedrich-Ebert-Stiftung” Tanje Topić iz Banje Luke dodijelio je nagradu novinarkama Grebo i Brkanić za multimedijalno data istraživanje koje je ukazalo da se zločini iz mržnje uglavnom kažnjavaju uslovno, da se samo četvrtina osuđenih nađe u zatvoru i da su istrage u nekim predmetima pokrenute nakon više od 20 godina.

Prilikom dodjele nagrade Turčilo je kazala da ova priča ukazuje na apsurdnost sistema u BiH, ukazujući na potencijal nužnih promjena u bh. društvu.

Istraživanje “Uslovne kazne ne sprečavaju širenje mržnje“ rađeno je na osnovu presuda iz desetogodišnjeg perioda pred svim sudovima u BiH, te otkrilo da ne postoji jedinstven sistem evidencije ovih djela – što otežava monitorisanje i istraživanje ovih slučajeva.

Tokom obraćanja, novinarke BIRN-a BiH zahvalile su se članovima redakcije BIRN-a BiH na pomoći, te kazale da cijene nagradu Evropske unije i žiri koji je prepoznao njihov rad.

“Iza ovog istraživanja stoje sati pregledanja stotina sudskih i tužilačkih odluka, ogroman broj upita, razgovori sa stručnjacima, ali i našim sugrađanima koji i nakon 20 godina nisu dočekali pravdu. U vrijeme kada se gotovo svakodnevno dešavaju zločini iz mržnje još bitnije je ukazivati na ovaj problem, kako bi se unaprijedila procesuiranja, žrtve dobile pravdu, ali i stekla eventualna generalna prevencija“, rekla je Grebo.

Brkanić je kazala da vrijednost nagrade vidi i u dodatnoj vidljivosti istraživačkih priča, koje donose promjene u društvu, te se nada da će i ova imati pozitivan impakt u korist žrtava.

“Povratnici žive u strahu širom BiH, manjine su ugrožene, a za napad na LGBTIQ aktiviste i kolege novinare od marta mjeseca ove godine niko nema informaciju. Stoga nam je ova nagrada, kao i podrška koju nezavisne novinarske kuće poput naše dobijaju od inostranih donatora, neophodan poticaj i obaveza da nastavimo naš rad“, rekla je.

Drugu nagradu Brkanić i Grebo dijele sa Predragom Blagovčaninom, nagrađenim za tekst “Između HDZ-a i DF-a: Kako je Ministarstvo odbrane BIH zaštitilo ratnog zločinca”.

Prva nagrada pripala je Semiri Degirmendžić za tekst “Turski Cengiz dobio poslove od milijardu maraka, a bh. radnicima neće da isplati odštete”, a treća nagrada Arduani Pribinji za tekst “Zloupotreba pacijenata u Sarajevu: Lažne dijagnoze za skupocjene lijekove”.

Johann Sattler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, prilikom dodjele nagrada je kazao kako je pravo građana da budu obaviješteni o nepravilnostima u društvu.

“Profesionalno novinarstvo je esencijalno za zdravlje društva, a sloboda medija i  izražavanja jedan od ključnih prioriteta za ulazak BiH u Evropsku uniju”, kazao je Sattler, dodajući da BiH bez ostvarivanja ovog prioriteta ne može pristupiti EU.

Brkanić, zamjenica urednika BIRN-a BiH, 2021. je dobila treću nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo za istraživanje o netransparentnom načinu prikupljanja humanitarnih sredstava za izgradnju bunara i džamija u Africi.

Nagrada za istraživačko novinarstvo EU slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodjeljuje se u svih šest zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turska. Organizator dodjele EU nagrade za istraživačko novinarstvo, Thomson Media, organizacija sa višegodišnjim iskustvom u razvoju i promociji medijskih sloboda, ove je godine prvi dodijelila i regionalnu nagradu.

Grebo i Brkanić ranije su, kao dio redakcije BIRN-a BiH, dobile Specijalnu nagradu “European Press Prize” 2020. godine zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”. Na ovim pričama one rade proteklih deset godina.

Također su sa kolegom Jasminom Begićem ušle u uži izbor novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za 2022. godinu u kategoriji “za doprinos zajednici”.

    Nermina Kuloglija-Zolj


    This post is also available in: English