Vijest

Sljedeće sedmice presuda za zločine na području Zvornika

6. Oktobra 2023.17:21
Sud Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 9. oktobra, izreći prvostepenu presudu Miroslavu Markoviću, optuženom za zločine na području Zvornika.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Marković je optužen da je, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine. Prema optužnici, kolona s civilima se kretala iz Teočaka.

Tužitelj Ljubo Badnjar u završnoj riječi je kazao kako je tokom dokaznog postupka van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi Marković bio pripadnik Lokanjske čete, da je učestvovao u zarobljavanju civila iz kolone koja se kretala iz Teočaka, te da je bio u grupi vojnika koja je pucala u zarobljene Bošnjake.

Advokat Dragan Gotovac se na početku završne riječi osvrnuo na zločin protiv čovječnosti koji se Markoviću stavlja na teret, kazavši da se nameće pitanje je li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada u selu Lokanj.

U utorak je pred Sudom BiH zakazano iznošenje završne riječi Odbrane Ranka Draškića u predmetu u kojem mu se sudi sa Savom Manojlovićem – za ubistva, hapšenje i prisilno preseljenje na području Ilijaša 1992. godine.

Draškiću se s Manojlovićem sudi za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a.

U petak je zakazno iznošenje završnih riječi Odbrana Ljubiše Ćetića i Radeta Grujčića, kojima se sudi za zločine počinjene u julu 1992. na području Prijedora.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima optuženi su Ilija Zorić, Boško Grujčić, Dušan Milunić, Zoran Stojnić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Rajko Gnjatović, Zoran Milunić i Željko Grbić.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade VRS-a, rezervne milicije i drugih formacija.

Sljedeće sedmice suđenja će biti nastavljena za zločine počinjene u Zvorniku, Prijedoru, Višegradu, Orašju, Bosanskom Novom, Sarajevu, Vlasenici, Ilijašu, Goraždu, Ključu i Rogatici.

Irvin Pekmez