Vijest

Svjedočenja o verbalnim sukobima tužiteljice Brčko distrikta i službenice

9. Oktobra 2023.17:05
U nastavku glavne rasprave pred Prvostepenom disciplinskom komisijom u predmetu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta BiH koja se tereti za ponašanje koje šteti ugledu funkcije, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) govorili su o verbalnom incidentu tužene i službenice.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Amira Imamović ispričala je da je zaposlena na poziciji šefice pisarnice i da je direktno odgovorna svim asistentima, te tako i Ranki Dabić. Rekla je da je upoznata s više incidenata između tužiteljice Jovanović i službenice Dabić.

“Sjećam se da su me jednom zvali u pisarnicu, Ranka se unosila tužiteljice u lice i govorila joj ‘udari me’, te sam je pozvala u kancelariju da se smiri, ali ona je to odbila”, ispričala je Imamović.

Svjedokinja nije mogla detaljno odgovoriti na upit tužiteljice Jovanović da li se sjeća da joj je od 2017. godine ukazivala na štetno ponašanje službenice Dabić i da je odbijala radne zadatke bez opravdanja.

Jovanović je kazala da je ona podnosila više prijava zbog ometanja u radu koje je vršila službenica Dabić, a da je jedini odgovor koji je od nadređenih dobila glasio: “Glavni tužitelj je upoznat”, te da niko ništa nije poduzimao.

Svjedokinja je navela kako je Dabić uputila tužiteljici riječi “bolesnica ostaje bolesnica”, nakon čega je Jovanović pozvala Imamović u kancelariju, te je plačući zamolila da nazove zamjenika glavnog tužitelja Vladimira Tepavčevića i zamoli ga da pusti tužiteljicu kući, te da Jovanović zamijeni na još jednom ročištu koje je imala tog dana.

Tužiteljica Jovanović predočila je svjedokinji Imamović i službenu zabilješku iz 2022. godine u kojoj svjedokinja navodi kako tužiteljica taj dan nije pravdala ljekarskim uvjerenjem, te da se to uzme u obzir pri obračunu plaće.

“Ja mislim da je to bez pogovora Vlado potpisao, ali ne znam detalje”, rekla je Imamović.

Sanelu Gorušanović-Butigan, članicu Komisije, zanimalo je šta je Imamović uradila da službenicu Dabić premjesti na drugo mjesto, te na taj način onemogući saradnju s Jovanović i izbjegne sukobe, na što je svjedokinja kazala da nije uradila ništa jer joj glavni tužitelj nije dao takvu naredbu.

Druga svjedokinja Ureda disciplinskog tužitelja Aida Pjević, zaposlena na poziciji asistentice za rad na predmetima sa oznakom tajnosti, nije odgovorila na upit Jovanović da li je izvršila zadatke iz obavezujućeg rješenja glavnog tužitelja a koji se odnose na to da ona uđe u kasu gdje se drže predmeti sa oznakom tajnosti i povjerljivosti, nađe i identifikuje akt, te ga ubaci u spis tužiteljice.

“To što ga nisam obilježila jeste možda moj propust”, rekla je svjedokinja na upit da li zna kakav je akt trebala naći i obilježiti, te dodala kako je spis odnijela tužiteljici Jovanović, koja je, prema njenim riječima, kazala kako ne može prihvatiti spis zbog toga što se ne slaže s nečim na poleđini obavezujućeg rješenja.

Svjedokinja je rekla kako joj je obavezujuće rješenje izdao glavni tužitelj, te da ona ne zna da li je spis vratila u kasu, ali zna da ga nije držala kod sebe.

“Akt koji ste ubacili u moj predmet nosio je pogrešnu šifru, jeste li to znali?” upitala je tužiteljica, ali je svjedokinja negirala saznanja o tome.

Biljana Simeuković svjedočila je incidentu između tužiteljice Jovanović i službenice Dabić.

“One su imale sukob zato što je Ranka galamila te voljela da se raspravlja”, kazala je svjedokinja.

UDT disciplinskom tužbom tereti tužiteljicu Jovanović za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.

Nastavak glavne rasprave je zakazan za 24. novembar.

Selma Boračić Mršo