Vijesti


Određen pritvor osumnjičenom za terorizam 17. Oktobra 2023. Vijest Državni sud odredio je pritvor Vildanu Ključi u trajanju od mjesec dana, koji se prije dva dana dobrovoljno vratio u Bosnu i Hercegovinu a sumnjiči se za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji.
Ured disciplinskog tužioca će tražiti razrješenje dužnosti za sudiju iz Trebinja 17. Oktobra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca po okončanju postupka će tražiti razrješenje dužnosti za sudiju Osnovnog suda u Trebinju Dragana Puzića zbog – kako se, između ostalog, navodi u disciplinskoj tužbi – više od 30 slučajeva značajnog kašnjenja u predmetnim odlučivanjima.
Tužilaštvo izmijenilo optužnicu protiv Džombića, ročište zbog propusta održano bez javnosti 17. Oktobra 2023. Vijest Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću nastavljeno je bez novinara i javnosti zbog propusta u najavi ročišta na kojem je republički javni tužilac Radenko Janković dostavio Sudu izmijenjenu optužnicu, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zeljković i ostali: Ponovo odgođeno ročište zbog bolesti jednog od optuženih 16. Oktobra 2023. Suđenje Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i još četvorici optuženih za krivična djela zloupotrebe položaja prilikom nabavki u toku pandemije koronavirusa, odgođeno je zbog nedolaska drugooptuženog Slavka Bojića, koji je zbog zdravstvenih problema primljen na bolničko liječenje.
Sud BiH umjesto Dodika i Lukića konstatovao negiranje krivice 16. Oktobra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je konstatovao da su se Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, i Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.
Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv direktora Admira Suljagića iz VSTV-a 16. Oktobra 2023. Vijest Državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Admira Suljagića, nakon što je predsjednik ove pravosudne institucije Tužilaštvu poslao informaciju o medijskim izvještajima u kojima se navodi da je Suljagić pogodovao osuđenicima te uticao na imenovanja sudija.
Potvrđena optužnica za zločine u Visokom 16. Oktobra 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv šest osoba zbog zločina počinjenih na području Visokog 1992. godine, kazali su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za Detektor.
Naredne sedmice završne riječi odbrana na suđenju za zločine u Bužimu 13. Oktobra 2023. Vijest Za ponedjeljak, 16. oktobra u Sudu Bosne i Hercegovine je zakazano iznošenje završne riječi odbrana za osam optuženih koji se terete za nečovječno postupanje prema civila i ratnim zarobljenicima u Bužimu.
Sabina Sarajlija proglašena odgovornom zbog povrede načela nepristrasnosti 13. Oktobra 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) donijelo je odluku kojom se Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, proglašava odgovornom za disciplinski prekršaj “povreda načela nepristrasnosti”, te joj izreklo mjeru “javna opomena“, saznaje Detektor.
Statusna konferencija Memiću i ostalima zakazana za 23. oktobar 13. Oktobra 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu je za 23. oktobar zakazao statusnu konferenciju u predmetu protiv bivšeg načelnika općine Ilidža Senaida Memića i još pet zaposlenika ove institucije, optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, saznaje Detektor.