Vijest

Održana trodnevna obuka o ljudskim pravima u digitalnom prostoru

9. Oktobra 2023.14:59
BIRN Bosne i Hercegovine je, u saradnji s domaćim i stranim ekspertima, održao trodnevnu obuku o ljudskim pravima i sigurnosti u digitalnom prostoru, nasilju na internetu, regulaciji sadržaja i izvještavanju o ovim temama za više od 20 novinara i predstavnika nevladinih organizacija.
Trening o digitalnim pravima. Foto. BIRN BiH

Obuka za novinare, predstavnike nevladinih organizacija i aktiviste iz BiH održana je od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine na Bjelašnici. Tokom tri dana, učesnici su se upoznali s radom interneta i njegovih mreža, te od stručnjaka učili o izvještavanju o kršenjima prava u digitalnom prostoru i upitnim politikama.

Učesnici su s advokatom Aleksandrom Jokićem razgovarali o pravnom okviru za slobodu govora i pravnom osvrtu na digitalni nadzor.

O gender pravima i seksualnosti u digitalnom prostoru je govorila hvale vale iz Asocijacije za progresivne komunikacije, dok je tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kemal Kasumović, podijelio praktične primjere kojima se građani, novinari i aktivisti mogu koristiti.

Ova obuka se fokusirala na razumijevanje ljudskih prava u digitalnoj sferi, kao što su privatnost, sigurnost, nasilje nad ženama i marginaliziranim grupama, regulacija sadržaja, maligni strani uticaj putem propagande i manipulacije, te druge relevantne teme.

Učesnicima je predstavljen i drugi Izvještaj o cyber sigurnosnim prijetnjama u BiH, koji se odnosi na praćenje perioda od prvih osam mjeseci 2023. godine, a ukazuje da je u BiH Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti zabilježio 15,4 miliona napada.

Napadi su bili najčešće na privatne telefonske mreže koje privatnim kompanijama mogu stvoriti velike troškove, a državnim institucijama usporiti rad. Odgovori institucija na ove napade su minimalni, pokazuje Izvještaj.

Tokom dvodnevnog treninga o problemima tokom istraživanja ali i načinima kako ih premostiti, te kako u konačnici objaviti multimedijalnu priču, govorili su i novinari Balkanske istraživačke mreže BiH, koji su s učesnicima podijelili informacije o korištenju open-source alata za pretraživanje društvenih mreža, ali i načinu verifikacije i fact-checkinga priče. Učesnicima je pokazan i način kreiranja multimedijalnog sadržaja.

Po završetku treninga, učesnici su prezentirali i svoje ideje za priče i druge sadržaje, koji će – uz mentorsku i finansijsku podršku – biti implementirani uz pomoć BIRN-a.

Svim učesnicima obuke omogućeno je prisustvo i praćenje Foruma o upravljanju internetom, koji je nakon nekoliko godina održan u BiH. Na ovom okupljanju su usvojeni brojni zaključci o upravljanju internetom i ljudskim pravima, cyber sigurnosti te načinima suprotstavljanja negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i mržnji na internetu, koji će biti predstavljeni na globalnom forumu u Japanu.

Nermina Kuloglija-Zolj