Vijesti


Multisektorski pristup neophodan u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije 12. Oktobra 2023. Vijest Praktične vježbe na temu prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma održane u prethodnih godinu i po dana širom Bosne i Hercegovine dale su preporuke koje adresiraju zajednički identificirane probleme unutar ove teme.
Neprocesuiranje visoke korupcije razlog nepovjerenja javnosti u pravosuđe 12. Oktobra 2023. Vijest Nezavisnost i nepristrasnost su kamen temeljac na kojem se gradi efikasno pravosuđe, a uzrok poljuljanosti povjerenja javnosti je neprocesuiranje krivičnih djela korupcije i visoke korupcije, rečeno je tokom Regionalne konferencije institucija za edukaciju u pravosuđu.
Džombić: Ponovno saslušanje vještaka ekonomske struke 11. Oktobra 2023. Suđenje Novim saslušanjem Aleksandra Čolića, vještaka ekonomske struke, nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja pri dodjeli kredita preduzeću “Energolinija“ iz sredstava Investiciono razvojne banke (IRB).
Mihajlović: Detalji o kupovini stana 11. Oktobra 2023. Suđenje Na suđenju suspendovanom tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su govorili o kupovini stana u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
Blekić i ostali: Vraćanje duga “Unioninvestu“ 11. Oktobra 2023. Suđenje U nastavku suđenja u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavio da je od firme “Babić d.o.o.“ preuzeo dug, koji je u potpunosti vratio “Unioninvestu“.
Odgođeno ročište po tužbi Jolovića zbog mogućnosti zaključenja nagodbe 11. Oktobra 2023. Vijest Postupak po tužbi Branka Jolovića, oslobođenog optužbi za zločin počinjen u mjestu Zaklopača, protiv Bosne i Hercegovine odložen je zbog mogućnosti rješavanja slučaja putem zaključivanja sudske nagodbe.
Podignuta optužnica za zločine u Tesliću 11. Oktobra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dragana Babića i Milivoja Maletića zbog ratnih zločina u Tesliću koji se odnose na ubistva šest osoba, kao i zlostavljanje više desetina osoba tokom 1992. godine u teslićkom mjestu Pribinić.
Vasić traži naknadu štete nakon oslobađajuće presude 10. Oktobra 2023. Vijest Sud je prihvatio predložene dokaze u okviru tužbe Dragomira Vasića za naknadu štete zbog mjera zabrane koje su mu bile određene tokom postupka u kojem je oslobođen optužbe za genocid u Srebrenici.
Delimustafić i ostali: Ročište ponovo nije održano 10. Oktobra 2023. Suđenje U Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo nije počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala.
Bobanu Inđiću potvrđeno 15 godina zatvora za zločin u Štrpcima 10. Oktobra 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za učešće u otmici civila iz voza u Štrpcima u februaru 1993. i njihovim ubistvima na području Višegrada, saznaje Detektor.