Vijesti


Kazani trideset godina poslije i kako činjenice približiti mladima 27. Oktobra 2023. Vijest Teme tranzicijske pravde su pretvorene u oružje koje se najviše manifestira kroz medije koji su bliski političkim elitama, a veliki broj medija ne izvještava nego prenosi narative potrebne politici, rečeno je, između ostalog, na konferenciji u povodu 30. godišnjice zločina na Kazanima, nadomak Trebevića.
Džombić, bivši predsjednik Vlade RS-a, oslobođen krivice za zloupotrebu službenog položaja 27. Oktobra 2023. Suđenje Okružni privredni sud u Banjaluci oslobodio je u prvostepenom postupku bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića krivice za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjeljivanja kredita 2012. godine preduzeću “Energolinija” iz Zvornika, utvrđujući da su neutemeljeni navodi optužnice.
Određen pritvor osumnjičenom za zločine nad srpskim civilima u Derventi 27. Oktobra 2023. Vijest Okružni sud Doboj odredio je jednomjesečni pritvor Harisu Skeliću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Derventi.
Potvrđena disciplinska odgovornost Gordane Tadić 26. Oktobra 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo je kao neosnovanu žalbu bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potvrdilo njenu disciplinsku odgovornost za objavljivanje neistinitog sadržaja na Facebook profilu, zbog čega joj je izrečena mjera smanjenja plate za 30 posto na period od 12 mjeseci.
Nenajavljeno pomjeranje ročišta javnost ostavilo bez informacija o suđenju za korupciju 26. Oktobra 2023. Vijest Praksa prema kojoj pojedini sudovi u Bosni i Hercegovini ne objavljuju na vrijeme termine suđenja, uprkos zahtjevima brojnih organizacija da ona bude izmijenjena u interesu javnosi, nastavljena je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u predmetu za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i druga krivična djela.
Aktivnosti NSRS-a bi mogle dovesti do narušavanja Ustavnog suda BiH i nezavisnosti sudija 26. Oktobra 2023. Vijest Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata zabrinuta je zbog niza aktivnosti koje poduzimaju dužnosnici Republike Srpske a koje su – kako navodi u pismu bh. vlastima – čini se, usmjerene na podrivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što može predstavljati ozbiljno kršenje međunarodnih standarda i principa nezavisnosti pravosuđa i sudija.
Buljubašić i ostali: Predložene mjere zabrane za sve optužene za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču 25. Oktobra 2023. Vijest Tužilaštvo BiH predložilo je da se produže mjere zabrane optuženima kojima su već izrečene, ali i odredi zabrana sastajanja i komuniciranja, međusobnog i sa ostalim svjedocima koji se terete za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču, čemu su se Odbrane usprotivile.
Žarić i ostali: Potpisivanje ugovora o izvođenju radova za izgradnju trafostanice 25. Oktobra 2023. Suđenje Svjedok Odbrane optuženog Aleksandra Šukala, koji je sa još četiri osobe optužen za zloupotrebe položaja kojima je kompaniji “Elektroprijenos – Elektroprenos BiH” Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, izjavio je da je bio jedan od potpisnika ugovora o izvođenju radova za izgradnju trafostanice Šipovo, dok su za praćenje realizacije ugovora bile zadužene nadležne direkcije i operativno područje.
Jelečević: Sektori ministarstva moraju dati mišljenje tokom revizije 25. Oktobra 2023. Vijest U nastavku suđenja Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, vještakinja ekonomske struke je na poziv Odbrane obrazložila procedure revizije budžetskih sredstava.
Mihajlović: Nikada nisu dobili novac i mobitele oduzete prije 17 godina 25. Oktobra 2023. Suđenje U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedoci Kantonalnog tužilaštva ispričali su da im nikada nisu vraćeni novac i predmeti oduzeti nakon saslušanja koje je uslijedilo poslije pretresa u jednom noćnom klubu u Busovači 2006. godine.