Vijesti


O ubistvima u Gradačcu istraga do sada pokazala da nadležne institucije nisu zakazale 2. Novembra 2023. Vijest Nakon gotovo tri mjeseca od trostrukog ubistva u Gradačcu, koje je 11. augusta počinio Nermin Sulejmanović, predstavnici Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona obratili su se javnosti navodeći da ove institucije nisu zakazale na dan ubistava, te kako je utvrđeno da niko iz Policijske uprave iz ovog mjesta nije sarađivao s ubicom.
Nekažnjivost napada na novinare prijetnja za slobodu govora i demokratsko društvo u BiH 2. Novembra 2023. Vijest Više od dva mjeseca nakon što je Mirza Dervišević, novinar iz Brčkog, pretučen, konkretnih rezultata istrage još nema, a Misija OSCE-a i Delegacija Evropske unije u našoj zemlji, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, ističu da je rješavanje ovakvih slučajeva jedan od ključnih koraka u borbi za slobodu govora i medija.
BiH bilježi vrlo izražen pad u rezultatima borbe protiv korupcije i dostupnosti osnovnih prava 2. Novembra 2023. Vijest Prema svjetskom Indeksu vladavine prava, Bosna i Hercegovina je ostvarila svoj najlošiji rezultat u zadnjih osam godina, bez ikakvog napretka u dostupnosti osnovnih prava i korupcije.
Novalić i ostali: Tužilaštvo traži veće kazne, a Odbrane ukidanje presude i ponovno suđenje u predmetu “Respiratori“ 2. Novembra 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude u oslobađajućem dijelu Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, dok su Odbrane zatražile ukidanje presude u osuđujućem dijelu, oglašavanje Suda nenadležnim ili otvaranje pretresa pred Apelacionim vijećem Državnog suda.
Ured disciplinskog tužioca traži razrješenje dužnosti sudije iz Trebinja 2. Novembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Prvostepene disciplinske komisije razrješenje dužnosti za sudiju Osnovnog suda u Trebinju Dragana Puzića zbog značajnog kašnjenja u 36 i kršenja zakona u 45 predmeta, čime je, kako tvrde, doprinio nepovjerenju građana u pravosuđe i narušio ugled Suda. Punomoćnik tuženog je zatražio novčanu kaznu jer je riječ o sudiji pred penziju.
Ademaj i ostali: Suđenje federalnim inspektorima počelo iznova 2. Novembra 2023. Suđenje Suđenje inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove, optuženima za zloupotrebe prilikom inspekcijskog nadzora, počelo je iznova čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Opštinskim sudom u Sarajevu.
Visoki predstavnik upozorio na napade na mirovni sporazum 2. Novembra 2023. Vijest U redovnom izvještaju podnesenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je na “do sada nezabilježene“ napade na mirovni sporazum i ustavnopravni poredak države, uključujući i napade na visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.
Zatraženo hitno povlačenje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija 2. Novembra 2023. Vijest Specijalni izvjestioci Ujedinjenih nacija ocjenjuju da bi, ukoliko prođe daljne procedure, Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske nametnuo nepotrebna ograničenja u suprotnosti s međunarodnim standardima ljudskih prava, posebno u pogledu prava na slobodu izražavanja i udruživanja, prava na učešće u javnim poslovima i punog pristupa ekonomskim i socijalnim pravima za pojedince koji rade u nevladinom sektoru.
Sud BiH Almiru Sarajliću odredio devetomjesečni pritvor 2. Novembra 2023. Vijest Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva i Almiru Sarajliću, nepravosnažno osuđenom na 20 godina zatvora zbog zločina u Vitezu, odredio pritvor u trajanju od devet mjeseci ili do nove odluke Suda, saznaje Detektor.
Šojić: Nesporni potpisi optuženog 1. Novembra 2023. Suđenje Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Državno tužilaštvo izvelo je dodatne dokaze te saslušalo vještaka grafološke struke koji je ustanovio da neki dokumenti nisu bili potpisani.