Vijesti


Blekić i ostali: Spajanje “Vradisa“ s “Unioninvestom“ i eliminisanje pozajmice 1. Novembra 2023. Suđenje U nastavku suđenja u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva govorio je o pripajanju firme “Vradis“ “Unioninvestu“ 2009. godine.
Disciplinsko ročište protiv tužioca iz Bijeljine koji je prespavao poziv policije za uviđaj 1. Novembra 2023. Vijest Na glavnoj raspravi po tužbi protiv Murisa Šabića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, zbog disciplinskog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca”, svjedoci su ispričali da tuženi nije bio dostupan na telefon u dva navrata dok je bio dežurni.
Tužiteljica iz Bijeljine nije došla na ročište po disciplinskoj tužbi 1. Novembra 2023. Vijest Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, odgođeno je ročište zbog nedolaska tužene Vere Lazić, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine, koja se tereti za neizvršavanje zakonom propisanog uputstva nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.
Sutkinji Aidi Durić Hrvačić smanjena plata na period od četiri mjeseca 1. Novembra 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo je žalbu sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Aide Durić Hrvačić i potvrdilo odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom joj je izrečena mjera “smanjenje plate od deset posto na period od četiri mjeseca” zbog neopravdanog kašnjenja i propuštanja da riješi predmet koji joj je vraćen sa drugostepenog suda 2014. godine.
Kajmaković: Predstavljena kao kontakt-osoba sa EUROPOL-om i tužilaštvima 31. Oktobra 2023. Vijest Tužiteljica iz Mostara Sabina Beganović izjavila je u nastavku disciplinskog postupka da je na sastanku u Sarajevu suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković bila predstavljena kao kontakt-osoba sa EUROPOL-om i tužilaštvima za predmete u vezi sa aplikacijama Sky i Anom.
Cikotić: Osuđujuća presuda znak borbe protiv korupcije “bijelih kragni” 31. Oktobra 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Sud BiH donese osuđujuću presudu i izrekne odgovarajuću sankciju Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja, navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.
Odloženo disciplinsko pripremno ročište zbog mogućnosti sporazuma 31. Oktobra 2023. Vijest Pripremno ročište koje se trebalo održati pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u predmetu protiv tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Amira Midžića odgođeno je na neodređeno vrijeme dok Komisija ne zaprimi prijedlog sporazuma.
Hamzabegović, oslobođena za finansiranje terorizma, traži isplatu više od 200.000 KM 31. Oktobra 2023. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH, punomoćnik Sene Hamzabegović, koja je oslobođena optužbi za finansiranje terorizma, zatražio je naknadu materijalne i nematerijalne štete u iznosu većem od 200.000 konvertibilnih maraka.
Zatražen pritvor za Almira Sarajlića zbog opasnosti od bjekstva 30. Oktobra 2023. vijesti Nakon što je uhapšen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora za Almira Sarajlića, koji je nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza.
Zeljković: Suđenje odgođeno zbog bolesti jednog od optuženih 30. Oktobra 2023. Suđenje Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću i ostalim koji se terete za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, ponovo je odloženo zbog bolesti Slavka Bojića, jednog od optuženih.