Vijesti


Online nasilje ostavlja stvarne posljedice po mentalno zdravlje žrtava: Promocija publikacije o rodnom nasilju 24. Oktobra 2023. Vijest Žrtve cyber nasilja, koje je u porastu, trpe posttraumatski stresni poremećaj, anksioznost ili imaju suicidne misli, rečeno je tokom promocije publikacije kroz šest studija slučajeva koji analiziraju kako su žene, djevojčice i pripadnici LGBTIQ+ populacije istisnuti iz online prostora zloupotrebama koje krše njihova prava.
Džombić: Presuda nekadašnjem premijeru Republike Srpske u petak, 27. oktobra 24. Oktobra 2023. Suđenje Iznoseći završnu riječ na suđenju bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću, Republičko javno tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu tvrdeći da su dokazali njegov veliki uticaj na dodjelu spornog kredita “Energoliniji”, dok je Odbrana negirala navode optužnice, insistirajući da nije bitan bio glas optuženog, jer je po funkciji, kako tvrde, on potpisao jednoglasnu odluku Kreditnog odbora.
Traži se povlačenje Nacrta zakona o radu neprofitnih organizacija u Republici Srpskoj 24. Oktobra 2023. Vijest Predstavnici nevladinog sektora u Republici Srpskoj su na javnoj raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili od predlagača Ministarstva pravde RS-a da Nacrt zakona o registru i javnosti rada neprofitnih organizacija bude povučen iz procedure.
Memić i ostali: Suđenje počinje početkom decembra 23. Oktobra 2023. Suđenje Početak suđenja bivšem načelniku opštine Ilidža Senaidu Memiću i još petoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima, zakazan je za 4. decembar.
Naredne sedmice iznošenje žalbe na presudu za zločine u Kalinoviku 20. Oktobra 2023. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano ročište na kojem će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijeti žalbu na prvostepenu presudu kojom je Ramiz Dreković oslobođen optužbi za zločine na području Kalinovika 1995. godine.
U Višegradu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet osoba 20. Oktobra 2023. Vijest U opštini Višegrad, na lokalitetu Okoliša, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava nestalih u proteklom ratu, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Vlasenici 20. Oktobra 2023. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Stevo Mumović oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vlasenici u maju 1992. godine, potvrdio je za Detektor njegov advokat Goran Dragović.
Usvojena inicijativa za prolongiranje primjene novog Zakona o VSTV-u 18. Oktobra 2023. Vijest Prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojen je, kao početni dokument, Akcioni plan za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, s prijedlogom da se uputi inicijativa da se prolongira njegova primjena zbog potencijalne suspenzije imenovanja.
Cikotić: Krajem oktobra završna riječ Tužilaštva 17. Oktobra 2023. Suđenje Saslušanjem dva svjedoka i ulaganjem više desetina materijalnih dokaza, Odbrana bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, optuženog za zloupotrebu položaja, okončala je dokazni postupak, te je završna riječ Državnog tužilaštva zakazana za kraj oktobra.
Nakon oslobađajuće presude za genocid, zatraženo više od 20.000 KM naknade 17. Oktobra 2023. Vijest Na ročištu po tužbi protiv Bosne i Hercegovine za naknadu nematerijalne štete nastale postupkom u kojem je oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, punomoćnik Branimira Tešića je kazao da je osnovan tužbeni zahtjev od 22.000 KM, dok je Državno pravobranilaštvo zatražilo da se ovaj zahtjev u cijelosti odbije.