Suđenje

Mihajlović: Nikada nisu dobili novac i mobitele oduzete prije 17 godina

25. Oktobra 2023.15:48
U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedoci Kantonalnog tužilaštva ispričali su da im nikada nisu vraćeni novac i predmeti oduzeti nakon saslušanja koje je uslijedilo poslije pretresa u jednom noćnom klubu u Busovači 2006. godine.
Božo Mihajlović u pratnji advokata ispred Općinskog suda u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Almir Kolić ispričao je da je desetak dana nakon policijskog pretresa u noćnom klubu “Kiss” u Busovači, iako tom prilikom nije bio prisutan u ovom klubu, dobio poziv, a zatim i pristupio u zgradu Suda Bosne i Hercegovine kako bi dao izjavu. Nakon saslušanja, kako je rekao, uhapšen je i određen mu je jednomjesečni pritvor. Tom prilikom mu je, kako je posvjedočio, oduzeto oko 150 KM i mobilni telefon.

Na pitanje tužioca Mirze Mutevelića, Kolić je kazao da je ovom prilikom dobio potvrdu o oduzimanju predmeta, koju trenutno nema kod sebe, kao i da mu nikada ovi predmeti nisu vraćeni, niti ih je ikada tražio.

Na pitanje optuženog Mihajlovića, svjedok je potvrdio da je 2018. godine u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) saslušan na ove iste okolnosti, te da je tom prilikom rekao da ga taj mobitel i novac ne zanimaju, kao ni drugi oduzeti predmeti.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Njemu je prvobitno suđeno pred Državnim sudom, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Svjedok Rasim Smriko, koji je radio kao domar u vrijeme pretresa u noćnom klubu u Busovači, potvrdio je da je nakog tog događaja dao izjavu u zgradi Državnog suda i da mu je tada oduzeto 600 KM i mobilni telefon. Pojasnio je da je dobio potvrdu o oduzimanju ovih predmeta, ali  ju je izgubio u međuvremenu.

Odgovarajući tužiocu, kazao je da je nakon oduzimanja predmeta proveo mjesec dana u pritvoru, te ga nakon toga niko nikada nije kontaktirao u vezi s oduzetim predmetima, niti su mu ikada vraćeni.

Dodao je da je nakon izlaska iz pritvora jednom prilikom posjetio Tužilaštvo BiH jer su mu tamo bili lični dokumenti, i tada je razgovarao sa sekretaricom tužioca Mihajlovića kako bi saznali detalje o narednim koracima, i to je bio jedini kontakt s nekim iz ove institucije i u vezi s ovim predmetom.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar.

Enes Hodžić