Vijest

Aktivnosti NSRS-a bi mogle dovesti do narušavanja Ustavnog suda BiH i nezavisnosti sudija

26. Oktobra 2023.12:44
Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata zabrinuta je zbog niza aktivnosti koje poduzimaju dužnosnici Republike Srpske a koje su – kako navodi u pismu bh. vlastima – čini se, usmjerene na podrivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što može predstavljati ozbiljno kršenje međunarodnih standarda i principa nezavisnosti pravosuđa i sudija.
Narodna skupština Republike Srpske tokom rasprave o nepoštivanju presuda Ustavnog suda BiH. Foto: Detektor

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satterthwaite uputila je pismo Vladi Bosne i Hercegovine u kojem izražava zabrinutost zbog postupaka za koje se čini da su usmjereni na podrivanje Ustavnog suda BiH.

Kako se navodi u pismu, Satterthwaite je skrenula pažnju na informaciju koju je dobila u vezi s “nedavnim pritiskom i inicijativama vodstva entiteta Republika Srpska Bosne i Hercegovine koje ciljaju Ustavni sud Bosne i Hercegovine i mogle bi predstavljati narušavanje nezavisnosti i funkcionisanja Suda”.

U pismu se navodi da izvještaji ukazuju da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nije zamijenila jednog od dvojice sudija koje imenuje NSRS nakon njegovog penzionisanja 3. novembra 2022. iako je NSRS primila prijave za upražnjeno mjesto, koje je neophodno popuniti za neometani rad Suda. U februaru 2023., postupak odabira stavljen je na čekanje, čeka se i na imenovanje jednog sudije od strane Zastupničkog doma Federacije BiH.

“Informacije nadalje upućuju da je NSRS ubrzala svoje djelovanje u vezi sa Sudom, nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim zakone Republike Srpske o poljoprivrednom zemljištu i šumama, kao i zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini”, pojašnjava Satterthwaite.

Sporazum koji su potpisale stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj sadrži zahtjev za podnošenje ostavke preostalog sudije kojeg je imenovala NSRS u Ustavni sud. Nedugo nakon toga, sudija je objavio da će podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

Detektor je ranije pisao da su poslanici NSRS-a usvojili zaključak kojim pozivaju sudiju Ustavnog suda Zlatka Kneževića da podnese ostavku i napusti funkciju do trenutka dok ne donesu drugačiju odluku.

Ovakav razvoj situacije ponukao je Ustavni sud da 19. juna 2023. objavi saopćenje za javnost u kojem se osuđuje politički pritisak na jednog od njegovih sudija, te se ovi događaji kvalifikuju kao “najveća kriza” s kojom se ova institucija suočava od njenog osnivanja.

Sud je revidirao svoje procedure za usvajanje presuda, kako bi osigurao da može donositi odluke u slučajevima opetovanog odsustva sudije. Revidirane odredbe propisuju da najmanje jedan sudija iz RS-a i troje sudija iz Federacije moraju prisustvovati sjednicama. Propisano je da će u slučaju izostanka nekih sudija dva puta zaredom, sjednice biti održane u njihovom odsustvu.

“Vodstvo entiteta Republika Srpska navodno je vidjelo ove izmjene kao prijetnju entitetu Republika Srpska i pozvalo da se izmjene povuku, te je pozvalo na reformu Ustavnog suda, a posebno na povlačenje međunarodnih sudija. Informacije upućuju da je nakon toga NSRS usvojila novi zakon, kao odgovor na uvođenje izmjena i dopuna od strane Ustavnog suda u svom internom pravilniku o radu”, navodi se u pismu, i dodaje da je NSRS usvojila zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda.

Satterthwaite ističe da je zabrinuta zbog aktivnosti koje poduzimaju dužnosnici Republike Srpske, a za koje se čini da su, zasebno i zbirno, usmjerene na podrivanje Ustavnog suda. Ove aktivnosti uključuju mjere koje poduzima NSRS kako bi se odgodila sudijska imenovanja, pozivalo na podnošenje ostavki određenih sudija, te kako bi se usvojila zakonska rješenja koja bi mogla dovesti do narušavanja autoriteta Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ako se ovo potvrdi, ovakav pravac djelovanja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnih standarda za ljudska prava i Osnovnih principa nezavisnosti pravosuđa.

“Prijavljene aktivnosti predstavljaju udar na nezavisnost sudija Ustavnog suda, kao i na nezavisnost samog Suda. Pritisak od strane visokih dužnosnika na sudiju da podnese ostavku, pokušaji od strane dužnosnika da putem manipulacije upražnjenim mjestima kontrolišu kapacitet suda da funkcioniše, te usvajanje zakona koji navodno ne priznaju zakonite odluke Suda, predstavljaju miješanje u nezavisnost Suda”, smatra Satterthwaite.

Ona je pozvala Vladu BiH na donošenje svih neophodnih privremenih mjera kako bi se zaustavila navodna kršenja i spriječilo njihovo ponavljanje, a u slučaju da se pokaže da su navodi tačni, da se osigura odgovornost bilo koje osobe ili osoba koje su odgovorne za navodna kršenja.

Emina Dizdarević Tahmiščija