Vijest

Određen pritvor osumnjičenom za zločine nad srpskim civilima u Derventi

27. Oktobra 2023.11:56
Okružni sud Doboj odredio je jednomjesečni pritvor Harisu Skeliću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Derventi.


Doboj. Foto: BIRN BiH

Skelić se tereti da je, kao pripadnik 102. brigade HVO-a Derventa, od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi Doma JNA, “Rabić” i “Polje” u Derventi vršio fizičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti.

Sud je objavio da je pritvor određen zbog realne opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

“Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, a počinje teći od izručenja osumnjičenog iz Savezne Republike Njemačke po zahtjevu za ekstradiciju”, saopćeno je iz Suda te precizirano da pritvor teče od 19. oktobra.

Određivanje pritvora zatražilo je Okružno javno tužilaštvo Doboj jer je osumnjičeni bio nedostupan organima krivičnog gonjenja, zbog čega mu je u toku postupka određen pritvor i za njim raspisana međunarodna potjernica, po kojoj je pronađen, i po zahtjevu za ekstradiciju izručen u BiH.

Prema navodima Tužilaštva, osumnjičeni nema prijavljenu adresu ni nove dokumente Bosne i Hercegovine, a nastanjen je u Massachusettsu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Arnes Grbešić