Vijesti


Novinarka BIRN-a BiH dobitnica SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo 9. Novembra 2023. Vijest Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azra Husarić Omerović dobitnica je SEEMO nagrade za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu u kategoriji “Mladi profesionalni novinari”, za njeno istraživanje o nadriljekarstvu koje je završilo smrću jedne osobe.
U VSTV-u formiran Odjel za provjeru izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca 8. Novembra 2023. Vijest Usvajanjem nove sistematizacije radnih mjesta, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je tokom prvog dana sjednice praktično formiralo novi odjel za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije, što je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.
Svjedok nije došao na disciplinsko ročište državnoj tužiteljici 7. Novembra 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija je, zbog nedolaska svjedoka, odgodila glavnu raspravu po tužbi Ureda disciplinskog tužitelja protiv Violete Mandić, tužiteljice Državnog tužilaštva, pa su na ročištu uloženi samo materijalni dokazi.
U postupku protiv Branka Perića idući put svjedoči Minka Kreho 7. Novembra 2023. Vijest U postupku protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, Disciplinska komisija prihvatila je uređenu tačku tužbe koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, kao i sve prijedloge dokaza iznesene u nastavku pripremnog ročišta.
Turska još uvijek nije utvrdila lokaciju Sakiba Mahmuljina 7. Novembra 2023. Vijest Skoro godinu dana od raspisivanja potjernice za Sakibom Mahmuljinom, osuđenim za zločine u Vozući i Zavidovićima, Republika Turska još uvijek nije utvrdila njegovu lokaciju, a Sud BiH navodi da im je dostavljena medicinska dokumentacija o njegovom liječenju, saznaje Detektor.
Sutkinja Muhibić objasnila razloge nerješavanja predmeta 6. Novembra 2023. Vijest Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Amra Muhibić navela je na disciplinskom ročištu razloge za nerješavanje predmeta za koje je bila zadužena, izdvajajući veliki broj i složenost slučajeva, vanredno stanje uvedeno za vrijeme pandemije korona virusa, kao i lične zdravstvene razloge.
Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Mostaru 3. Novembra 2023. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda BiH u petak, 10. novembra, zakazalo je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđena na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. protiv civilnog stanovništva na području Mostara, dok su šestorica oslobođena krivnje.
Godišnjica zločina u logoru “Kamenica“ kod Drvara kao prilika da mladi uče o prošlosti 3. Novembra 2023. Vijest Polaganjem cvijeća, prigodnom manifestacijom i vjerskim programom sutra će biti obilježena 31. godišnjica od zločina počinjenih nad logorašima u nekadašnjem logoru “Kamenica“ kod Drvara, kao i od ubistva logoraša nad jamom “Golubnjača“.
Određene mjere zabrane Draganu Babiću i Milivoju Maletiću 3. Novembra 2023. Vijest Sud BiH donio je rješenje kojim je Draganu Babiću i Milivoju Maletiću, optuženima za ratne zločine počinjene na području Teslića tokom 1992. godine, odredio mjeru zabrane putovanja, uz obavezu redovnog javljanja, i zabranu sastajanja s određenim osobama.
Škola u Grabovici Porodice iz Kotor-Varoši već 31 godinu čekaju pravdu i pronalazak nestalih  3. Novembra 2023. Vijest Početkom novembra 1992. godine, kada su zarobljeni u selu Grabovica nadomak Kotor-Varoši, Mevludin Škorić posljednji put je vidio svog daidžu Muhameda Botića. Od tada traje njegova potraga za istinom i posmrtnim ostacima oko 160 osoba, dok gubi vjeru u pravosuđe.