Vijest

Novinarka BIRN-a BiH dobitnica SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo

9. Novembra 2023.14:21
Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azra Husarić Omerović dobitnica je SEEMO nagrade za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu u kategoriji “Mladi profesionalni novinari”, za njeno istraživanje o nadriljekarstvu koje je završilo smrću jedne osobe.

Azra Husarić Omerović, novinarka BIRN-a BiH. Foto: BIRN BiH

Azra Husarić Omerović dobitnica je ovogodišnje SEEMO nagrade za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu u kategoriji “Mladi profesionalni novinari”, za istraživanje o grupi nadriljekara koji su savjetovali oboljele da zanemare dijagnoze ljekara i terapije, što je rezultiralo smrću jedne od pacijentica.

“Žiri je pohvalio njen istraživački rad u priči o grupi samozvanih iscjelitelja koji su doveli do tragične smrti, što je vrijedan primjer posvećenosti otkrivanju manje poznatih priča u modernom i multimedijalnom formatu”, navodi se u saopćenju Centralnoevropske inicijative (CEI) i Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO).

Novinarski rad Husarić Omerović prvenstveno je usmjeren na zaštitu ljudskih prava, prava djece s teškoćama u razvoju, ali i na govor mržnje, diskriminaciju i izborne nepravilnosti. Za kandidaturu za SEEMO nagradu prijavljeno je i njeno istraživanje koje pokazuje da izjave političara mogu poticati na širenje mržnje. 

“Kao mladoj novinarki, ova nagrada mi nije samo satisfakcija za dosadašnji trud, nego i značajan podstrek za sve priče koje ću u budućnosti raditi. Posebno je značajna jer ohrabruje u vrijeme kada je novinarstvo izloženo pritiscima, a novinari napadima i prijetnjama”, kazala je Husarić Omerović.

Husarić Omerović dobitnica je i UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini 2020. godine u kategoriji “Internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.

Nagrada SEEMO za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu ima za cilj promovisati visokokvalitetno istraživačko novinarstvo i odati priznanje naporima istraživačkih novinara koji često rade u teškim uslovima, u kontekstu prijetnji slobodi medija i ličnoj sigurnosti.

Ovogodišnja nagrada ima za cilj da istakne ulogu istraživačkih novinara u vezi s velikim krizama i vanrednim situacijama, poput rata u Ukrajini, i izazovima s kojima se suočavaju da pruže tačne i pouzdane informacije.

Posebna pažnja je posvećena istraživačkim pričama koje se fokusiraju na posljedice rata, kao što su kršenje ljudskih prava, ratni zločini, izbjeglička kriza, propaganda i lažne vijesti.

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. novembra 2023. tokom Foruma medija Jugoistočne Evrope (SEEMF) u Tirani, u Albaniji.

    Emina Dizdarević Tahmiščija