Vijest

Određene mjere zabrane Draganu Babiću i Milivoju Maletiću

3. Novembra 2023.12:55
Sud BiH donio je rješenje kojim je Draganu Babiću i Milivoju Maletiću, optuženima za ratne zločine počinjene na području Teslića tokom 1992. godine, odredio mjeru zabrane putovanja, uz obavezu redovnog javljanja, i zabranu sastajanja s određenim osobama.
Dragan Babić sa braniteljicom Veselinkom Popović. Foto:BIRN BiH

Na ročištu od 2. novembra Državno tužilaštvo zatražilo je mjere zabrane napuštanja boravišta uz svakodnevno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, zabranu putovanja van Bosne i Hercegovine, te zabranu sastajanja i prilaska na razmaku od 100 metara osumnjičenima i svjedocima.

Ova mjera je zatražena, kako je rečeno, zbog ranijih iskustava da osumnjičeni i optuženi pobjegnu van države.

Kako je za Detektor rečeno iz Suda BiH, Babiću i Maletiću su određene mjere zabrana putovanja, obaveza javljanja nadležnom državnom organu i zabrana sastajanja s određenim osobama.

Mjeru zabrane međusobnog sastajanja i komuniciranja optuženih Sud BiH je odbio kao neosnovanu.

“Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora, i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora”, naveli su u odgovoru iz Suda BiH.

Babić, u svojstvu bivšeg upravnika objekta i pripadnik Vojne policije, te Maletić, kao stražar u zatočeničkom objektu u Pribiniću, terete se da su tokom 1992. godine lično i s drugim osobama učestvovali u ubistvima i mučenjima najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića.

“Počinjeni zločini rezultirali su smrću šest osoba – tri žrtve bošnjačke i tri žrtve hrvatske nacionalnosti – od kojih nijedno ubistvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila usljed teških zlostavljanja i tjelesnih ozljeda”, navedeno je u ranijem saopćenju.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, zatvorenici su većim dijelom bili civili i ratni zarobljenici koji su se nalazili u navedenom objektu u blizini Teslića.

Emina Dizdarević Tahmiščija