Vijest

Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Mostaru

3. Novembra 2023.16:39
Apelaciono odjeljenje Suda BiH u petak, 10. novembra, zakazalo je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđena na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. protiv civilnog stanovništva na području Mostara, dok su šestorica oslobođena krivnje.

Mostar. Foto: BIRN BiH

Za zločine u Mostaru, u februaru ove godine Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Nedžada Tinjaka na 12 godina, Juru Kordića na tri, a Dražena Lovrića na godinu dana zatvora. Istom presudom, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac su oslobođeni optužbe.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2018. godine, a u međuvremenu su preminula dvojica optuženih – Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić.

U ponedjeljak, 6. novembra, Odbrane Vahida Bajraktarevića i Senada Salkića, koji su optuženi za zločine u Bužimu, iznijet će završnu riječ.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, pored Bajraktarevića i Salkića, optuženi su Zijad Nanić, Esad Kudelić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Ilijašu te Ključu.

Emina Dizdarević Tahmiščija