Vijest

Sutkinja Muhibić objasnila razloge nerješavanja predmeta

6. Novembra 2023.16:04
Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Amra Muhibić navela je na disciplinskom ročištu razloge za nerješavanje predmeta za koje je bila zadužena, izdvajajući veliki broj i složenost slučajeva, vanredno stanje uvedeno za vrijeme pandemije korona virusa, kao i lične zdravstvene razloge.
Kantonalni sud u Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Na glavnoj raspravi svjedočila je tužena sutkinja Amra Muhibić, a kao svjedok Ureda disciplinskog tužioca saslušan je predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić, koji je protiv nje podnio prijavu.

U vezi tačke koja je tereti da je u drugom kvartalu 2021. riješila 15 odsto od predmeta koji su joj dodijeljeni prema planu rada, Muhibić je kazala da je bila zadužena sa 126 predmeta, a da se drugim sudijama dodjeljuju po 42 predmeta.

“Otkud meni 126, a druge sudije imaju po 42“, kazala je Muhibić, dodajući da su njeni predmeti bili veliki, kako je navela, “kutija do kutije“.

Osvrnula se na način rada uveden godinu ranije kada je bila pandemija, navodeći da nije mogla raditi od kuće, te da je zbog tih problema razgovarala s predsjednikom Špoljarićem. Za kraj 2022. i početak 2023. navela je da je uzimala godišnji jer je išla na ispitivanja zbog zdravstvenih problema.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Aldijane Porča zbog čega u drugom kvartalu 2021., kada je riješila 19 predmeta, nije postupala po planu rada nego je uzimala mlađe predmete, Muhibić je kazala da su joj bili presignirani predmeti koleginice koja je bila na dužem bolovanju a koja je započela rad na njima, te da se nadala da će se ona brzo vratiti.

Porča je navela primjer iz drugog kvartala 2022. gdje je Muhibić radila predmet iz 2017., umjesto po redoslijedu – prvo najstarije. Muhibić je rekla da je to predmet od iste koleginice, a da se ostalih ne može sjetiti.

“Nisam nikako namjerno htjela nešto ne raditi“, kazala je Muhibić.

Špoljarić je posvjedočio da Kantonalni sud ima veliki broj neriješenih starih predmeta i da se kvartalno pravi plan njihovog rješavanja, te da se sudije zadužuju sa po 42 predmeta koja treba da riješe u tri mjeseca. Objasnio je da se neriješeni predmeti prebacuju u naredni kvartal i da je zbog toga Muhibić imala 126 u jednom trenutku.

On je kazao da je Muhibić bila dodijeljena i stručna saradnica, kako bi pomogla u radu na lakšim predmetima. Naveo je da je i 2018. Muhibić netačno iskazala određeni broj predmeta kao završen i da je tada razgovarao s njom, a kasnije je njegov zamjenik takođe to učinio zbog problema u radu.

Muhibić se suprotstavila tvrdnjama Špoljarića da je saradnica riješila 30 predmeta, navodeći da su odluke bile drugačije od onog što je bilo predloženo nacrtom, na šta je Špoljarić rekao da o tome postoje mejlovi. Na pitanje zašto samo nju prijavljuje, Špljarić je kazao da u prošloj godini samo troje sudija nije završilo sve dodijeljene predmete.

“Ali niko nema 50, nego devet, deset“, rekao je Špoljarić, napominjući da problemi u radu sa tuženom traju već 15 godina, te da su neke sudije dobrovoljno radile njene predmete.

Muhibić disciplinska tužba tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti i neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.

Disciplinska tužiteljica uložila je materijalne dokaze o rezultatima rada tužene po kvartalnim planovima rada, kao i službenoj zabilješci napravljenoj u vezi s tim. Muhibić je kao dokaze uložila akte iz spisa na kojima je radila, a među kojima je jedan iz 2020.

“Ja sam ubijeđena da je sve ovo sa mnom počelo zbog ovog predmeta“, kazala je Muhibić, navodeći da joj je Špoljarić tražio da ga riješi po hitnom postupku, ali ona to nije učinila jer nije smatrala da je bio hitan.

Za 17. novembar zakazane su završne riječi.

Marija Taušan