Vijesti


Osumnjičeni za ratovanje u Siriji i Iraku predat Tužilaštvu 19. Novembra 2023. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su Tužilaštvu BiH Adnana Ćatića, koji je osumnjičen da je oko deset godina učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Obilježena godišnjica zatvaranja logora Manjača 18. Novembra 2023. Vijest Danas je oblježena 31. godišnjica raspuštanja logora na Manjači kod Banjaluke.
Naredne sedmice presuda za zločine u Bosanskom Novom 17. Novembra 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano izricanje prvostepene presude optuženima za zločine počinjene 1992. na području Bosanskog Novog.
Prijavite se na trening za istraživačke novinare o finansijskom kriminalu 17. Novembra 2023. Vijest Trening o izvještavanju i istraživanju finansijskog kriminala će se održati u Sarajevu od 5. do 8. decembra 2023. godine.
Smjena Diane Kajmaković ili oslobađanje od disciplinske odgovornosti 17. Novembra 2023. Vijest Iznoseći završnu riječ, Ured disciplinskog tužioca je zatražio da se utvrdi disciplinska odgovornost i tužiteljica Diana Kajmaković razriješi dužnosti, dok su pravne punomoćnice tužene predložile da se tužba odbije u cijelosti i Kajmaković oslobodi.
Zatražena disciplinska odgovornost za sutkinju Kantonalnog suda u Sarajevu 17. Novembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi naveo da su dokazani nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i neopravdano kašnjenje u izradi odluka te je zatraženo utvrđivanje odgovornosti sutkinje sarajevskog Kantonalnog suda Amre Muhibić, dok je ona ustvrdila da tužbeni navodi nisu dokazani.
Zbog kašnjenja vještačenja Gorana Sarića suđenje za zločine u Bijeljini na čekanju 17. Novembra 2023. Vijest Nakon što je Sud BiH u septembru ove godine donio naredbu za novo vještačenje Gorana Sarića, optuženog za zločine u Bijeljini, Klinički centar Republike Srpske ni poslije više urgencija nije izradio nalaz, saznaje Detektor.
Nikola Lošić zbog izrečenih mjera trpio duševne bolove 15. Novembra 2023. Vijest Pravni punomoćnik Nikole Lošića je u završnoj riječi kazao da je Lošić, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon što je pravosnažno oslobođen krivnje za zločin u selu Zaklopača, trpio duševne bolove zbog mjera koje su mu bile izrečene, dok je Državno pravobranilaštvo predložilo odbijanje tužbenog zahtjeva.
U Modriči ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe 15. Novembra 2023. Vijest Na neobilježenoj lokaciji Gradskog groblja u općini Modriča, gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dva lica, završena je ekshumacija tijela žrtava iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Potvrđena optužnica za ubistva zarobljenika u Mostaru 15. Novembra 2023. Vijest Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) protiv Ese Razića, koji se tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen 1993. godine, saopćeno je iz Tužilaštva.