Vijest

Svjedok nije došao na disciplinsko ročište državnoj tužiteljici

7. Novembra 2023.13:04
Prvostepena disciplinska komisija je, zbog nedolaska svjedoka, odgodila glavnu raspravu po tužbi Ureda disciplinskog tužitelja protiv Violete Mandić, tužiteljice Državnog tužilaštva, pa su na ročištu uloženi samo materijalni dokazi.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Foto: BIRN BiH

Svjedok Luka Petrović, vršitelj dužnosti generalnog direktora holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske a.d.” poslao je dopis Prvostepenoj disciplinskoj komisiji u kojem ih obavještava da, zbog poslovnih obaveza, neće moći doći na ročište, gdje je trebao svjedočiti u korist Ureda disciplinskog tužitelja.

Petrović je trebao svjedočiti protiv Violete Mandić koja se disciplinskom tužbom tereti za “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Prema tužbi, Mandić se, u predmetu Tužilaštva BiH u kojem je potvrđena optužnica protiv Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske a.d.”, između 1. septembra i 30. oktobra 2020. sastala s Lukom Petrovićem u Istočnoj Ilidži, kada mu je saopćila informacije iz predmeta, te ponudila sporazum o priznanju krivnje.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović predočila je 11 materijalnih dokaza, među kojima su detalji iz CMS-a na okolnost da je tužena zadužena ovim tužiteljskim spisom, optužnica Tužilaštva, dopis kojim se optužni akt dostavlja Sudu BiH, te rješenje o potvrđivanju optužnice.

Pravni zastupnik tužene, Emir Kurtović, usprotivio se izjašnjenju Luke Petrovića, navodeći da se tužba temelji na njegovom subjektivnom osjećaju.

Kurtović je obavijestio Disciplinsku komisiju da je odustao od saslušanja svjedoka, te predložio saslušanje tužiteljice Mandić.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 12. decembar.

Selma Boračić Mršo