Vijest

Godišnjica zločina u logoru “Kamenica“ kod Drvara kao prilika da mladi uče o prošlosti

3. Novembra 2023.15:39
Polaganjem cvijeća, prigodnom manifestacijom i vjerskim programom sutra će biti obilježena 31. godišnjica od zločina počinjenih nad logorašima u nekadašnjem logoru “Kamenica“ kod Drvara, kao i od ubistva logoraša nad jamom “Golubnjača“.
Drvar. Foto: N1

Obilježavanje ovih lokaliteta, kako kaže za Detektor Sadmir Alibegović, predsjednik Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić“, veoma je važno kako zločini ne bi bili zaboravljeni. On pojašnjava da se na lokalitetu Kamenice dešavao zločin širih razmjera, gdje su zatvarani muškarci, žene i djeca s područja cijelog Kantona, ali i šire.

“To je jedan od logora kroz koji nije prošao veliki broj logoraša, ali po zločinu i torturi spada među najzloglasnije logore. Tu je ubijeno preko 50 osoba. Čak imamo slučaj iz Sanskog Mosta gdje je trudnica u poodmakloj trudnoći ubijena u tom logoru “, kaže on, kao i da su uslovi u logoru bili izuzetno teški.

Alibegović je dodao da još uvijek oni koji su otvarali logore tokom rata nisu doživjeli pokajanje ni priznali da su griješili, a zločinci još uvijek nisu osuđeni.

“Mi iz udruženja logoraša ćemo obilježavati to kako se više nikome i nikada ne bi ponovili logori na ovim prostorima“, zaključio je Alibegović.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Seid Omerović dodaje da su godišnjice i obilježavanja, osim opomene, i minimum znaka sjećanja na žrtve, ali i prilika da se mladi upoznaju sa onim što se dešavalo.

“Gledajući diskurs koji postoji, ne samo ovdje, nego i na evropskom i globalnom planu, nešto je što nas opominje da fašizam nakon Drugog svjetskog rata, nažalost, nije uništen. Jeste poražen, ali nije uništen“, kazao je on.

Savez udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona “Dr. Irafan Ljubijankić“ sa svojim opštinskim udruženjima logoraša sutra će prvo odati počast žrtvama na spomen-obilježju “Trg šehida“ u Bosanskom Petrovcu. Po završteku manifestacije u logoru “Kamenica” kod Drvara, prisutni će posjetiti i jamu “Golubnjaču”.

Prema podacima kojima raspolaže Savez logoraša BiH, kako se navodi, u “Kamenici” je bilo zatvoreno preko 200 logoraša s područja Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen-Vakufa i Kupresa. Navode da su istražioci Tužilaštva BiH 2018. godine sa Institutom za nestale osobe BiH, te alpinističkim timom i službenicima Federalne uprave policije, na dubini od 60 metara pronašli brojne kompletne skelete logoraša, a među njima i neeksplodirane bombe.

Prema haškim presudama koje je Detektor analizirao u “Bazi sudskih utvrđenih činjenica o ratu u BiH“, zatočenike u “Kamenici” su stražari tukli pendrecima i šakama, a morali su pripremati drva za ogrjev, kopati rovove i napraviti ogradu oko logora.

Državni sud je za zločine u “Kamenici” osudio nekadašnjeg upravnika ovog logora Ratka Dronjka na jedinstvenu kaznu od 15 a, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, stražara i de facto vođe smjene straže Dragana Rodića na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora.

Lamija Grebo