Vijesti


Produžen pritvor osumnjičenom za terorizam 14. Novembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te Vildanu Ključi, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, produžio pritvor, potvrđeno je za Detektor.
Cikotić: Izricanje presude početkom decembra 14. Novembra 2023. Suđenje Odbrana bivšeg ministra sigurnosti Selme Cikotića zatražila je u završnoj riječi da on bude oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, nakon čega je izricanje presude zakazano za početak decembra.
Za Vukotića kućni pritvor značio “ubistvo” 13. Novembra 2023. Vijest Nenad Vukotić, koji je nakon oslobađajuće presude za ratni zločin, tužio Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i duševne boli, izjavio je da mu je sedmomjesečni kućni pritvor značio “ubistvo” i da je osjećao strah da će biti osuđen.
Ponovno otkazano ročište po tužbi Jolovića protiv BiH 13. Novembra 2023. Vijest Nastavak pripremnog ročišta po tužbi Branka Jolovića – oslobođenog optužbi za zločin počinjen u mjestu Zaklopača u maju 1992. godine – protiv Bosne i Hercegovine ponovno je odgođen na zahtjev Državnog pravobranilaštva jer im treba još vremena za okončanje sporazuma.
Pronađeni posmrtni ostaci na području Novog Goražda 13. Novembra 2023. Vijest Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šet osoba ekshumirani su na lokalitetu Donja Sopotnica u općini Novo Goražde, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Predloženo produženje pritvora osumnjičenom za terorizam 13. Novembra 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je produženje pritvora Vildanu Ključi, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, dok Odbrana traži određivanje mjera zabrane.
Naredne sedmice presuda za zločine u Vogošći 10. Novembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će u utorak, 14. novembra, izreći presudu Miladinu Trifunoviću, optuženom za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša 1992. godine.
Podignuta optužnica protiv uposlenika BHANSA-e za pronevjeru u službi 10. Novembra 2023. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dejana Pudara, uposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), za pronevjeru i prisvajanje sredstava u iznosu od oko 276.000 KM.
Potrebne konkretne pravosudne reforme zbog vraćanja povjerenja građana 10. Novembra 2023. Vijest Ravnoteža između zaštite podataka i transparentnosti u sudskim postupcima značajno utiče i na očuvanje povjerenja građana u pravosuđe koje evidentno opada u regionu, rečeno je na otvaranju desetog regionalnog Foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu.
Otvorene rane tri decenije od stradanja građana u sarajevskom naselju Otoka 10. Novembra 2023. Vijest Polaganjem cvijeća, obraćanjem predstavnika Kantona Sarajevo, Mjesne zajednice Otoka te recitacijama djece iz vrtića Nadbiskupijskog centra “ Ivan Pavao“ i “Dunje“, obilježena je 30. godišnjica stradanja devet građana, od kojih je petero djece, u ulici Žrtava fašizma kod broja 12.