Vijesti


Podnesena disciplinska tužba protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca 14. Decembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu Prvostepenoj disciplinskoj komisiji protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović, jer nije odredila mjere zabrane Nerminu Sulejmanoviću, koji je u augustu usmrtio Nizamu Hećimović.
U februaru rasprava po Jolovićevoj tužbi protiv BiH 14. Decembra 2023. Vijest Branko Jolović, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za zločin počinjen u maju 1992. u mjestu Zaklopača, nije sklopio nagodbu s Državnim pravobranilaštvom, te će postupak po njegovoj tužbi biti nastavljen u februaru 2024. godine.
Podignuta optužnica zbog zločina u Bugojnu 14. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Granića zbog zločina na području Bugojna.
BIRN BiH predstavio digitalni narativ “Presuda Stanišiću i Simatoviću” 14. Decembra 2023. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavila je multimedijalno istraživanje o ulozi Srbije u ratu kroz presude međunarodnih sudova, s osvrtom na presudu bivšim zvaničnicima srbijanske Službe državne bezbjednosti – Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
Mihajlović: Država potražuje više od 225.000 maraka 13. Decembra 2023. Suđenje U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, pomoćnik pravobranioca Bosne i Hercegovine je izjavio da ostaje kod imovinskopravnog zahtjeva u iznosu većem od 225.000 maraka.
Šojić: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu 13. Decembra 2023. Suđenje Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu Draganu Šojiću, bivšem direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti.
Tužiteljica Mandić i direktor “Elektroprivrede“ različito svjedočili o susretu 12. Decembra 2023. Vijest Tužiteljica Violeta Mandić i generalni direktor “Elektroprivrede“ Republike Srpske, Luka Petrović, iznijeli su na disciplinskom ročištu različita svjedočenja o susretu koji su imali 2020. u vezi s predmetom u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
SAD zabranile ulazak u zemlju Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću 12. Decembra 2023. Vijest Sjedinjene Američke Države zabranile su ulaz u zemlju Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog njihove “umiješanosti u značajnoj korupciji“.
Građani najviše korupcije vide u zdravstvu, policiji i pravosuđu: Transparency International 11. Decembra 2023. Vijest Najviše korupcije, nakon zdravstva i policije, građani vide unutar pravosudnih institucija, rečeno je tokom predstavljanja istraživanja Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini o percepciji građana tokom kojeg je naglašeno da je korupcija jedan od tri najveća problema građana, a tek oko pet posto stanovnika među najvažnijim temama daje prioritet nacionalnim pitanjima.
VSTV “nije ni blizu” spreman za provjeru imovine sudija i tužilaca, 12 dana prije početka primjene Zakona 11. Decembra 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine predložilo je Državnom ministarstvu pravde da odgode primjenu izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) jer Vijeće ministara još uvijek nije odobrilo novac za rad odjela koji treba provjeravati imovinu sudija i tužilaca, rekao je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija tokom konferencije u Sarajevu, gdje je prognozirao kašnjenje od šest do devet mjeseci za početak primjene Zakona, uz strah da bi imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija mogla biti blokirana.