Vijesti


Vasiću mjere zabrane ograničile zagarantovana prava i slobode 20. Decembra 2023. Vijest Pravna punomoćnica Dragomira Vasića, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za genocid, zatražila je u završnoj riječi da se usvoji njegov zahtjev za naknadu nematerijalne štete, dok su iz Državnog pravobranilaštva ovaj zahtjev ocijenili neosnovanim.
Predstavljen priručnik o izvještavanju o nestalim osobama u BiH 20. Decembra 2023. Vijest Standardi koji su u Bosni i Hercegovini uspostavljeni u izvještavanju o nestalim osobama mogu se primjenjivati u cijelom svijetu, rečeno je na promociji priručnika “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992.–1995.” održanoj na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
Početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću odgođen za narednu godinu 20. Decembra 2023. Suđenje Zbog zahtjeva Odbrane za izuzeće tužilaca, ponovno je odgođen početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću, optuženima zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.
Tužilaštvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića 20. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Državnom sudu pisani zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora za predsjednika ovog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja u vezi s nezakonitim prisluškivanjem.
Predsjednik Državnog suda Ranko Debevec privremeno udaljen od vršenja dužnosti 20. Decembra 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija privremeno je udaljila od vršenja dužnosti Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, protiv kojeg se vodi istraga zbog nezakonitog prisluškivanja, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koje je najavilo da će u tom slučaju, na redovnoj sjednici, izabrati vršioca dužnosti predsjednika Suda.
Hapšenje Debevca i Mehmedagića nema političku pozadinu, tvrdi Milanko Kajganić 19. Decembra 2023. Vijest Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) uhapšeni su zbog zloupotrebe položaja jer su nezakonito prisluškivali državne sudije i službenike Tužilaštva BiH koji su 2020. godine radili istrage na nekoliko predmeta, rekao je na konferenciji za medije glavni državni tužilac Milanko Kajganić.
Jozak Mađar pod tužbom zbog kršenja pravilnika o CMS-u i neprimjerenog ponašanja 19. Decembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) pročitao je na pripremnom ročištu tužbu koja bivšu dugogodišnju predsjednicu Kantonalnog suda u Novom Travniku, Katicu Jozak Mađar, tereti za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, sistemu za automatsku dodjelu predmeta (CMS) i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.
Zatražena suspenzija Ranka Debevca, predsjednika Državnog suda 19. Decembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca je nakon hapšenja Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, podnio zahtjev za njegovu suspenziju, naveli su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Potvrđena optužnica za zločine u Ljubuškom 19. Decembra 2023. Vijest Kantonalni sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu protiv Joze Petrovića, koji se tereti za nečovječno postupanje i nanošenje povreda ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru u Ljubuškom.
Kenanu Crnkiću uslovna kazna za nesavjestan rad u službi 18. Decembra 2023. Vijest Kenan Crnkić, nekadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS), osuđen je u Općinskom sudu u Sarajevu na uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi, saopšteno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.