Vijesti


Novinaru BIRN-a BiH uručena nagrada “Srđan Aleksić“ za doprinos zajednici 11. Decembra 2023. Vijest Na dodjeli Regionalne nagrade “Srđan Aleksić“, koja je sinoć održana u Banjaluci, uručena je nagrada Harisu Rovčaninu, pomoćniku urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), u kategoriji “za doprinos zajednici“ za rad na Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH.
Predsjedniku Osnovnog suda Brčko distrikta izrečena javna opomena 11. Decembra 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Draganu Tomašu, predsjedniku Osnovnog suda Brčko distrikta, izrečena javna opomena zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Ilijašu 8. Decembra 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje prvostepene presude Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za ratne zločine počinjene na području Ilijaša.
BIRN BiH predstavio Bazu monitoringa medijskog vlasništva 8. Decembra 2023. Vijest Od 39 medija koji su obuhvaćeni Bazom monitoringa medijskog vlasništva, skoro 40 posto od najistaknutijih medija u Bosni i Hercegovini ne nudi potpunu transparentnost, rečeno je na konferenciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH na kojoj je predstavljena Baza.
Potvrđena optužnica protiv uposlenika BHANSA-e za pronevjeru u službi 8. Decembra 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv uposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejana Pudara za pronevjeru u službi i prisvajanje više od 270.000 KM.
Korištenje mehanizama UN-a za siguran rad braniteljica ljudskih prava 8. Decembra 2023. Vijest Braniteljice ljudskih prava su na dijalogu održanom u Banjaluci opisale ozbiljne izazove s kojima se susreću, uključujući učestalo uznemiravanje, prijetnje i napade u obavljanju posla, kao i institucionalne prepreke i nedostatak odgovora nadležnih organa na rizike kojima su izložene.
Sudiji iz Livna izrečena javna opomena 8. Decembra 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je drugostepenu odluku kojom je Jozi Mamiću, sudiji Općinskog suda u Livnu, izrečena disciplinska mjera javne opomene zbog prekršaja “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije”. O ovim neregularnostima Detektor je ranije pisao.
U proceduri raspisivanje potjernice za Rajkom Karlicom 8. Decembra 2023. Vijest Sud BiH zatražio je pribavljanje potrebnih podataka kako bi se raspisala međunarodna potjernica za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Bosanskog Novog, saznaje Detektor.
Osumnjičeni za zločine na području Zvornika uhapšeni pri pokušaju izlaska iz BiH 7. Decembra 2023. Vijest Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili su Vinka Radovića i Petka Panića, osumnjičene da su tokom proljeća 1992. godine počinili zločine na području Zvornika.
Vijeće ministara ponovo odlučuje o kontroli goriva zbog koje Rusija blokira BiH 7. Decembra 2023. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ponovo će odučivati o prijedlogu odluke o kontroli naftnih derivata, koji donosi nove provjere uvoza po uzoru na Srbiju, koja je to učinila uz pomoć “Gazproma”, i mogla bi rezultirati skupljim gorivom. Na ovoj vrsti kontrole kakva se ne primjenjuje u Evropskoj uniji insistira Rusija, što je posljednja prepreka za ulazak BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).