Vijest

Podignuta optužnica zbog zločina u Bugojnu

14. Decembra 2023.13:54
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Grahića zbog zločina na području Bugojna.
Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni se terete da su – Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, Cikotić kao komandant Operativne grupe Zapad Armije BiH i Grahić u svojstvu komandanta 307. brigade Armije BiH – počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da je Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, na način da je sačinjen spisak onih koji će biti ubijeni, te je potom izvršeno njihovo odvođenje u prostorije “BH Banke”, gdje je od posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja nastupila smrt trojice zarobljenika.

Nakon toga su, prema Tužilaštvu, preostali zarobljenici odvedeni na planinu Rostovo i ubijeni od pripadnika Vojne policije i Armije BiH, a potom su njihova tijela uklonjena i sakrivena.

Poslije rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava traga se još uvijek, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

“Cikotić i Granić terete se da su, kao zapovjednici Armije RBiH, izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim crtama bojišnice, gdje su bili izloženi opasnostima po život, kao ‘živi štit’, usljed čega su dvojica zarobljenika ubijeni, a više ih je ranjeno”, navodi se u saopćenju.

Osumnjičeni Cikotić je, prema Tužilaštvu, propustio da spriječi premlaćivanja, mučenja i ubistva zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije poduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinitelje.

Nedavno je Cikotić, prvostepenom presudom Suda BiH, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija