Vijest

Tužiteljica Mandić i direktor “Elektroprivrede“ različito svjedočili o susretu

12. Decembra 2023.14:48
Tužiteljica Violeta Mandić i generalni direktor “Elektroprivrede“ Republike Srpske, Luka Petrović, iznijeli su na disciplinskom ročištu različita svjedočenja o susretu koji su imali 2020. u vezi s predmetom u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Tužilaštva BiH Violeta Mandić svjedočila je u svoju korist u disciplinskom postupku koji je protiv nje pokrenut zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Prema tužbi, Mandić se – nakon potvrđivanja optužnice protiv Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske a.d.” – sastala s direktorom ovog preduzeća Lukom Petrovićem između 1. septembra i 30. oktobra 2020. u Istočnoj Ilidži, te mu saopštila informacije iz predmeta i ponudila sporazum o priznanju krivnje.

“Postupak je već bio krenuo. Dobila sam poziv od Luke Petrovića, tražio je običan razgovor“, posvjedočila je Mandić.

Ona je navela da mu je rekla da može doći u Tužilaštvo s braniocem, ali je Petrović insistirao da se nađu u restoranu koji mu je usput pošto je na putu. Mandić je kazala da je pristala na sastanak, ali je Petroviću podvukla da mora biti prisutan i branilac. Međutim, kada je došla u ugostiteljski objekat, Petrović je bio sam.

“Pitao je kakve su mogućnosti da se završi predmet… Ja sam mu rekla da postoje dva načina – presuda ili sporazum“, navela je Mandić, dodajući da nisu razgovarali o samom predmetu i da su se zadržali 15-ak minuta.

Na pitanja punomoćnika Emira Kurtovića, kazala je da je tokom postupka tražila isključenje branioca optužene “Elektroprivrede“, Jugoslava Milanovića, jer je saznala da je on kao sudija postupao u parničnim postupcima koji su ranije vođeni u vezi s ovim predmetom, ali da je taj zahtjev odbačen.

Na pitanja disciplinske tužiteljice Alme Hasanović, Mandić je kazala da je Petroviću bila podvukla da na susretu bude prisutan i branilac.

“Nisam znala da će to biti ovako zloupotrijebljeno“, kazala je.

Svjedočeći na poziv Ureda disciplinskog tužioca, Petrović je kazao da mu je 2020. izvjesna posrednica u Trebinju kazala da bi tužiteljica Mandić željela razgovarati s njim.  Posrednica je, kako je rekao, dogovorila susret u pečenjari, a on se taj dan javio tužiteljici kako bi je obavijestio da će kasniti.

Rekao je da je bio iznenađen kada mu je tužiteljica rekla da ima krivični postupak protiv “Elektroprivrede“. Kako je naveo, ranije je firma iz Beograda pokrenula parnični postupak zbog korištenja sofvera 1990-ih godina i sve je sporove izgubila.

“Ona je pričala da je predmet težak 13 miliona, plus zatezne kamate… Ja sam bio šokiran da može biti ikakva presuda poslije parničnog postupka“, kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, nije bilo riječi o braniocu prilikom dogovaranja susreta, jer nije ni znao kojim se povodom sastaju. Ispričao je da se nakon sastanka, koji je trajao 45 minuta do sat, konsultovao s pravnim zastupnikom Milanovićem.

“On se frapirao. Nema niko pravo da te zove, to je prekršaj“, prisjetio se Petrović.

Na pitanja punomoćnika Kurtovića, svjedok je rekao da je nakon nekoliko mjeseci podnio prijavu protiv Mandić jer mu je branilac objasno da nisu dozvoljeni susreti tužioca sa strankom.

Predsjedavajućeg Disciplinske komisije Sanina Bogunića interesovalo je da li mu je tužiteljica Mandić tražila da postignu sporazum o priznanju krivice, na šta je Petrović kazao da to ne može precizno potvrditi, ali je shvatio da tužiteljica želi da “Elektroprivreda“ ne učestvuje u postupku.

“Vodio se sastanak da se ne uključujemo jer je izgubljena stvar“, rekao je svjedok.

Za 24. decembar zakazane su završne riječi u ovom disciplinskom postupku.

Marija Taušan