Vijest

SAD zabranile ulazak u zemlju Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću

12. Decembra 2023.11:33
Sjedinjene Američke Države zabranile su ulaz u zemlju Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog njihove “umiješanosti u značajnoj korupciji“.
Diana Kajmaković i Osman Mehmedagić. Foto: BIRN BiH

State Department je objavio spisak službenika stranih vlada kojima je zabranjen ulazak u SAD, kao i članovima njihove uže porodice, zbog “postojanja vjerodostojnih informacija da su bili umiješani u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava”.

Za Kajmaković i Mehmedagića State Department u obrazloženju odluke navodi da im je zabranjen ulazak u zemlju zbog “umiješanosti u značajnoj korupciji“.

“Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist“, navodi State Department u svom saopštenju.

Također je navedeno i da je Kajmaković pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića.

Ranije su SAD uvele sankcije Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju “odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu”, o čemu je Detektor izvijestio.

Za Mehmedagića, State Department je obrazložio da je sankcionisan jer je “sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio”, a ovim radnjama obuhvaćena je i njegova supruga.

Ranije je Ministarstvo finansija SAD-a na “crnu listu“ stavilo Mehmedagića zbog saučesništva u korupciji. Tada je navedeno da je on koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bosanskohercegovačkih političara, koji nisu povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA), te dao instrukcije pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske.

“Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz ‘Osmorke’, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku“, navedeno je tada.

Protiv Kajmaković se trenutno vodi disciplinski postupak na kojem su iznesene završne riječi, a Osmanagić je pravosnažno oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Lamija Grebo