Vijest

U februaru rasprava po Jolovićevoj tužbi protiv BiH

14. Decembra 2023.15:26
Branko Jolović, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za zločin počinjen u maju 1992. u mjestu Zaklopača, nije sklopio nagodbu s Državnim pravobranilaštvom, te će postupak po njegovoj tužbi biti nastavljen u februaru 2024. godine.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Jolovićeva punomoćnica Ozrenka Jakšić je navela kako u cijelosti ostaje kod tužbe i zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, a zbog povrede prava na slobodu te određivanja mjera zabrane u krivičnom postupku vođenom protiv Jolovića, koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom.

Jakšić je predložila više materijalnih dokaza, među kojima je presuda Suda BiH iz marta prošle godinepresuda Apelacionog vijeća, zapisnik o lišenju slobode, više rješenja Suda BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i nalazi i mišljenja bolnice u Zvorniku te Doma zdravlja u Vlasenici.

Ona je predložila vještačenje po vještaku medicinske struke, kao i saslušanje svjedoka na okolnost lišenja slobode, izrečenih mjera zabrane te ličnih i porodičnih prilika.

Pomoćnik državnog pravobranioca Mladen Draganić nije se usprotivio materijalnim dokazima.

Prethodna dva zakazana ročišta po tužbi Jolovića su odgađana zbog mogućnosti zaključenja nagodbe, ali su punomoćnica Jakšić i pomoćnik pravobranioca Draganić danas u sudnici kazali kako nisu uspjeli postići sporazum.

Krajem prošle godine Jolović je – s Radomirom Pantićem, Nenadom Vukotićem, Milomirom Miloševićem i Nikolom Lošićem – pravosnažno oslobođen optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača kod Milića.

Glavna rasprava po Jolovićevoj tužbi je zakazana za 29. februar.

Aida Trepanić